ΕΝΦΙΑ: Ευκαιρία για διορθώσεις στο “μπιλιετάκι”

Διαβάζεται σε 3'
ΕΝΦΙΑ: Ευκαιρία για διορθώσεις στο “μπιλιετάκι”
Πολυκατοικία στα Σεπόλια SOOC

Οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο.

Το “κούρεμα” του ΕΝΦΙΑ, σε περιπτώσεις λαθών στο Ε9, πρέπει να σπεύσουν να “κλειδώσουν” όσοι ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτριες θεωρούν, ότι έχουν αστοχίες στο σχετικό έντυπο καθώς άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9.

Να σημειωθεί ότι οι παραλείψεις που φουσκώνουν το φόρο και αφορούν κυρίως στον όροφο, την έκταση των κύριων και  βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και στους επαγγελματικούς χώρους. Μάλιστα οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ε9 καταγράφεται η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου ή φορολογουμένης και βέβαια οι αλλαγές, που έχουν γίνει.

Οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα. Επίσης μπορούν να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Αναλυτικά, μέσα, δε, από την πλατφόρμα, οι φορολογούμενοι μπορούν μπορούν να υποβάλλουν:

  • Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)
  • Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και επόμενα

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

  • Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί
  • Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος

Να σημειωθεί ότι οι περίπου  για τους 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων  ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2024 ύψους 2,4 δισ. ευρώ, φέτος, θα σταλεί νωρίτερα αλλά η εξόφληση θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

Επίσης, η ΑΑΔΕ μάλιστα άνοιξε και την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και αφορούν τον ΕΝΦΙΑ του 2025.

Επισημαίνεται ότι περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς οι μεταβολές έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα