ΕΝΦΙΑ “με τον μήνα” από το 2025

Διαβάζεται σε 3'
ΕΝΦΙΑ
ΕΝΦΙΑ ISTOCK

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ότι από το 2025 θα μπορεί να αναπληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε 12 δόσεις.

“Με τον μήνα” θα μπορούν να καταβάλουν τα ποσά που αντιστοιχούν στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι, καθώς με τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο “Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης” προβλέπεται το “σπάσιμο” των καταβολών σε μηνιαίες 12 δόσεις, από το 2025.

Βέβαια, οι 7 εκατ. ιδιοκτήτες μπορούν κι εφάπαξ, όπως και τώρα προβλέπεται, να πληρώνουν φόρο ακινήτων. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για φέτος η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου.

pdf

Η τροπολογία

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας:

“1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις πρώτη καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δόσεις μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και τελευταία καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ειδικά για ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων πρώτη καταβάλλεται μέχρι και 30ή Απριλίου 2024.”

Να σημειωθεί ότι ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Το νέο ημερολόγιο πληρωμών

Ουσιαστικά, από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Άρα, η βεβαίωση των ποσών θα σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη φορολογική διοίκηση. Στόχος, δε, της όλης προσπάθειας, είναι να διευκολυνθούν στις ταμειακές ροές οι φορολογούμενοι με “άπλωμα” των φορολογικών υποχρεώσεων. Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει συνολικό ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ και με τις 10 δόσεις πλήρωνε το μήνα 100, φέτος με τις 11 θα καταβάλλει 90,9 ευρώ και το 2025 θα πληρώνει 83,33 ευρώ κάθε μήνα.

Βέβαια, όσοι και όσες επιλέξουν τις μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και προσεκτικές καθώς δε θα πρέπει να αμελούν για τις μηνιαίες υποχρεώσεις. Ουσιαστικά σε κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να “στηθεί” ένα “μίνι λογιστήριο” για την τήρηση προθεσμιών για τις μηνιαίες δαπάνες, για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο , δάνεια, υποχρεώσεις παιδιών κτλ.

Απαλλαγή για πληγέντες

Επίσης με την τροπολογία απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα, με άλλο άρθρο της τροπολογίας, παρατείνεται μέχρις τις 8 Μαρτίου η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 για τους φορολογούμενους που έχουν λάθη, κενά ή παραλείψει στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία και θέλουν να αποφύγουν έξτρα χρεώσεις πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα