ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογιστεί για το 2019 με βάση τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Παραδείγματα

Σπίτια στην Αθήνα
Σπίτια στην Αθήνα EUROKINISSI

Την κλιμακωτή μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων με την πρώτη δόση της να υλοποιείται φέτος και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο, εξήγγειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλιμακωτή θα είναι τελικά η μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων που θα υλοποιήσει η νέα Κυβέρνηση με την πρώτη δόση της μείωσης κατά 22% να υλοποιείται φέτος και το υπόλοιπο 8% το 2020.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τα πράγματα λέγοντας ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστεί με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα με την διαδικασία του κατεπείγοντος αφού θα ισχύει από φέτος.

ADVERTISING

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι για φέτος η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι κλιμακωτή και μεσοσταθμικά θα φτάνει το 22%. Θα ξεκινά από το 30% για τις μικρές περιουσίες κατά 20% στις μεσαίες ιδιοκτησίες και κατά 10% στις μεγάλες περιουσίες με αντικειμενική αξία άνω 1.000.000 ευρώ.

Με την εξαγγελία αυτή επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την ψηφισμένη από το 2018 μείωση του ΕΝΦΙΑ για φέτος που έφτανε μεσοσταθμικά το 20% για να εφαρμόσει την δική της και μάλιστα άμεσα.

Συγκεκριμένα με δεδομένο ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2019 θα γίνει μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό τοπίο για τις μειώσεις που θα γίνουν το συντομότερο δυνατό. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα τότε οι τιμές επί των οποίων θα υπολογιστεί θα είναι αυτές που ίσχυαν την 1/1/2019 και θα μειωθεί ανάλογα με τις πιο λεπτομερείς μειώσεις που θα πρέπει να ανακοινώσει το υπουργείο οικονομικών, αν και ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος σχετικά με το ποια είναι τα όρια της μικρής και μεσαίες περιουσίας.

Για να γίνει πιο κατανοητή η αποκλιμάκωση της έκπτωσης θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

Ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 60.000 ευρώ στην Δραπεστώνα σήμερα πληρώνει ΕΝΦΙΑ σήμερα 224 εκ ευρώ. Το 2019 θα πληρώνει 137 ευρώ δηλαδή θα έχει μείωση 30% που αντιστοιχεί σε 67 ευρώ.

Ένα άλλο διαμέρισμα επίσης στην Δραπετσώνα με αντικειμενική αξία 102.000 ευρώ πληρώνει φέτος ΕΝΦΙΑ 348 ευρώ . Με την έκπτωση του 20% θα πληρώσει 69,6 ευρώ λιγότερα δηλαδή το εκκαθαριστικό για φέτος θα έχει εβεβοώσει φόρο 278,4 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΝΦΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μητσοτάκης: Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% από εφέτος τον Αύγουστο

Μητσοτάκης: Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Βουλή: Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

24Media Network