ΕΝΦΙΑ: Πέφτει η αυλαία για την πληρωμή της τελευταίας δόσης του 2023 – Τα SOS

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα
Ακίνητα EUROKINISSI

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2023, θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο myAADE.

Τίτλοι τέλους πέφτουν σήμερα για την εμπρόθεσμη πληρωμή της 10ης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της δόσης του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα, ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις. Επίσης, μπορεί να καταβάλουν το ποσό μέσω των διαφόρων ψηφιακών και φυσικών καναλιών των τραπεζών.

Πάγια ρύθμιση

Επίσης μπορεί να επιλέξουν να καταφύγουν σε πάγια ρύθμιση, που προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 5,87% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

Επίσης, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, το ποσό που έχουν λαμβάνειν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Πού θα βρούμε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2023 θα πρέπει να επισκεφθούν τον ιστότοπο myAADE και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο “Εφαρμογές”.
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή “Δημοφιλείς Εφαρμογές”.
  • Κάνετε κλικ στη “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ”.
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους.

Επίσης, σε σχέση με το Ε9, οι όποιες διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα. Επίσης μπορούν να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Ασφάλιση κατοικιών

Στο μεταξύ, έως την 1η Μαρτίου  έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να “κλειδώσουν” την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ μετά και τη σχετική παράταση που δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. καθώς η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα. Η παράταση κρίνεται απαραίτητη από το  οικονομικού επιτελείου, ώστε να δοθεί επαρκές περιθώριο σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα my Property.Στη συνέχεια με το πέρας της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα