Εντάθηκε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο

Εντάθηκε ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο

Η απειλή του αποπληθωρισμού συνεχίζει να κρέμεται πάνω από την Ευρώπη, με τη χώρα μας να κρατά για μια ακόμη φορά τα σκήπτρα του επικεφαλής

Αποπληθωρισμό -2,5% εμφάνισε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Στην ΕΕ αρνητικό πληθωρισμό εμφάνισαν συνολικά 18 κράτη μέλη, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (+1%) και την Αυστρία (+0,8%) .

Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,3% το Νοέμβριο σε -0,2% τον Δεκέμβριο που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 0,8%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε  από 0,3% σε -0,1% την ίδια περίοδο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 1%.

Τι σημαίνει ο αποπληθωρισμός;

Όταν ο μέσος όρος τιμών των προϊόντων πέφτει, τότε η οικονομία παρουσιάζει αποπληθωρισμό. Αν και η ιδέα της μείωσης των τιμών μοιάζει θετική εξέλιξη, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με χαμηλά εισοδήματα και έλλειψη επενδύσεων επιτείνει την αβεβαιότητα, διώχνει τις επενδύσεις και αποσταθεροποιεί το περιβάλλον. Γιατί; Οι τιμές πέφτουν, πράγμα που σημαίνει πως η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ενισχύεται. Σε ένα άσχημο όμως περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Ελλάδας και της Ευρώπης, αυτό μπορεί να προκαλέσει εμπορική απραξία, με τους πολίτες να αναμένουν ακόμη περισσότερη μείωση τιμών, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν υποστεί τέτοια δραματική μείωση εισοδήματος που ακόμη και ο αποπληθωρισμός δεν αρκεί για να τους επιτρέψει τις αγορές.

Σαν αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης αγοραστικής κίνησης, επιβραδύνονται και οι επενδύσεις, ενώ οι τιμές συμπιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω έλλειψης ζήτησης. Ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και πιο χαμηλών τιμών ρίχνει επιπλέον τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε 26 κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος στη Σουηδία και αυξήθηκε στην Εσθονία.

(Μαζί με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο αιφνιδιασμός της SNB. Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες δανειολήπτες

Δέκα λόγοι που "έσπασε" η ισοτιμία ελβετικού φράγκου / ευρώ. Τι επιλογές έχουν οι Έλληνες δανειολήπτες

SHARE:

24Media Network