Επεκτείνεται το πακέτο Γιούνκερ για τους χαμένους της κρίσης

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker AP

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι σε χώρες που έπληξε η κρίση όπως Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Ξεπέρασε τον στόχο για επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ το "σχέδιο Γιούνκερ", προσελκύοντας συνολικά επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ. Η Κομισιόν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) ανακοίνωσε την επέκταση του «σχεδίου Γιούνκερ» όπως έχει γίνει γνωστό ως το 2020. Ήδη, στα 3 χρόνια λειτουργίας του, ωφελήθηκαν 700 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ και δημιουργήθηκαν συνολικά 750 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το σύνολο του προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας ως το 2020 και αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,3 %.

Υπολογίζοντας με βάση το μέγεθος της οικονομίας, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν σε χώρες που η κρίση έπληξε περισσότερο: Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Ενώ οι άμεσες επενδυτικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στις χώρες αυτές, υπολογίστηκε ότι οι περιφέρειες συνοχής (κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές χώρες) είναι πιθανό να επωφεληθούν περισσότερο από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το τμήμα οικονομικών της ΕΤΕπ και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής (ΚΚΕρ) εκτιμούν ότι οι δράσεις του ΕΤΣΕ έχουν ήδη υποστηρίξει 750.000 και πλέον θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020 σε σύγκριση με το βασικό σενάριο. Επιπλέον, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το σχέδιο Γιούνκερ έχει ήδη αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,6 %, ενώ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,3 % έως το 2020. Τα δύο τρίτα των 335 δισ. EUR που ενεργοποιήθηκαν προέρχονται από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΤΣΕ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.

Για το νέο ποσό, με την υποστήριξη της εγγύησης του προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση και των ιδίων πόρων από τον όμιλο ΕΤΕπ, εγκρίθηκαν 898 δράσεις, που αναμένεται να προσελκύσουν επενδύσεις ύψους 335 δισ. EUR στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Το ποσό αυτό υπερβαίνει τον αρχικό στόχο των 315 δισ. EUR που έχει τεθεί το 2015, όταν ξεκίνησε το ΕΤΣΕ, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του επενδυτικού κενού που είχε προκύψει από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Δεδομένης της επιτυχίας του ΕΤΣΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν πέρυσι να παραταθεί η διάρκεια και να αυξηθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα του σε 500 δισ. EUR έως τα τέλη του 2020.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Το Σχέδιο Γιούνκερ αποδείχθηκε επιτυχές. Ξεπεράσαμε τον αρχικό επενδυτικό στόχο των 315 δισ. EUR και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων αναμένεται να δημιουργήσει 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, το δε ΑΕΠ της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 % έως το 2020. Έχουμε χρηματοδοτήσει έργα, τα οποία δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς το ΕΤΣΕ, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσουμε νέο χρέος: τα δύο τρίτα των επενδύσεων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Από τη χρηματοδότηση της επαγγελματικής κατάρτισης για τους πρόσφυγες στη Φινλανδία έως τη χρηματοδότηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και για τη γεωργία στη Βουλγαρία — θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ως καταλύτη για την ανάπτυξη.»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε σχετικά: «Συνηθίζω να αποκαλώ την ΕΤΕπ άγγελο καλών ειδήσεων, αλλά, ακόμα και για τα στάνταρ μας, το σημερινό επίτευγμα με κάνει ιδιαίτερα περήφανο. Πετύχαμε κάτι που πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο, τρία χρόνια πριν. Η κινητοποίηση 315 δισ. ευρώ νέων, πρόσθετων επενδύσεων, —οι περισσότερες εκ των οποίων από τον ιδιωτικό τομέα— δεν ήταν ποτέ κάτι το απλό. Αποδείξαμε ότι μπορέσαμε να το πετύχουμε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής· τη βοήθεια και τη στήριξη του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου· και την εμπειρία, την ευελιξία και την αφοσίωση της τράπεζας της ΕΕ. Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χρηματοδοτεί τις προτεραιότητες της. Διαθέτουμε πλέον τον τρόπο με τον οποίο οι περιορισμένοι δημόσιοι πόροι μπορούν να πετύχουν πολλά για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τους πολίτες της, με την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων. Πολλοί πλέον θεωρούν το μοντέλο του σχεδίου Γιούνκερ κεκτημένο από το οποίο δεν μπορούμε πια να γυρίσουμε πίσω».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Γιούνκερ
SHARE:

24Media Network