Επενδύει στην Κρήτη η TUI για βιώσιμο τουρισμό

Επενδύει στην Κρήτη η TUI για βιώσιμο τουρισμό

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι ξεκινά την οργάνωση ενός δικτύου στην Κρήτη που θα συνδέει  47 οινοπαραγωγούς, δύο αμπελώνες 25 ελαιοπαραγωγούς και ένα ελαιοτριβείο με τον τουριστικό κλάδο

Αποστολή στο Βερολίνο: Δημήτρης Μπαλής

Νωρίς το πρωί επισκεφθήκαμε τα γραφεία της TUI, ακριβώς δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, προκειμένου να παρουσιαστεί επίσημα η νέα πρωτοβουλία του γιγαντιαίου ταξιδιωτικού ομίλου.

Η Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για τον γερμανικό όμιλο και αυτό ήταν διάχυτο καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωινής εκδήλωσης. Άλλωστε, η χώρα μας είναι το Νο2 στο χαρτοφυλάκιο των χωρών της TUI, μετά την Ισπανία, όσον αφορά τον τζίρο και τις δραστηριότητες.

Γνωρίζοντας λοιπόν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η TUI δεν μένει μόνο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” που για δεκαετίες προωθήσαμε στις διεθνείς αγορές, αλλά θέλει, βλέποντας τις σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα μας και διεθνώς, να προωθήσει τον λεγόμενο βιώσιμο τουρισμό που αποτελεί πολύ σημαντικό πυλώνα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, ειδικά σε εποχές κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό η TUI Group δημιούργησε τον φορέα TUI Care Foundation στον οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες του ομίλου για την προώθηση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, πρόκειται να στηρίξει παγκοσμίως 30 έργα που στοχεύουν στην προώθηση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βιώσιμη ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών. Ο όμιλος ξεκινά με μια επένδυση της τάξης των 4 εκατ. ευρώ και απώτερος στόχος είναι να επενδύει ετησίως 10 εκατ. ευρώ (έως το 2020) για την υποστήριξη τέτοιων έργων στους προορισμούς.

Με αφορμή λοιπόν και το διεθνές έτος για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη 2017 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η εκδήλωση με τη συμμετοχή της Ελλάδας, έγινε για να ανακοινωθούν αφενός οι πρωτοβουλίες του φορέα TUI Care Foundation που αναλαμβάνει φέτος σε 25 χώρες του κόσμου, και αφετέρου να ανακοινωθεί τι θα κάνει στην Κρήτη.

Με την παρουσία της υπουργού Τουρισμού της χώρας μας, Έλενας Κουντουρά, η TUI ανακοίνωσε ότι αρχίζει αμέσως την οργάνωση ενός δικτύου στην Κρήτη, που θα συνδέει  47 οινοπαραγωγούς, δύο αμπελώνες 25 ελαιοπαραγωγούς και ένα ελαιοτριβείο με τον τουριστικό κλάδο, δηλαδή τον πρωτογενή με τριτογενή τομέα. Αυτό θα αποτελεί ένα σαφές υπόδειγμα ενός προορισμού διακοπών με αειφόρο – βιώσιμη διατροφή.

 

“Το 2017 είναι μια χρονιά δυναμικής ανάπτυξης για την Ελλάδα ως παγκόσμιος ελκυστικός τουριστικός προορισμός, μετά από δύο συναπτά έτη ρεκόρ αποτελεσμάτων. Έχοντας μια βιώσιμη προσέγγιση για τον τουρισμό στη χώρα μας, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που μαζί με το Ίδρυμα TUI Φροντίδα και Futouris, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, και μπορούμε να προχωρήσουμε με ένα καινοτόμο έργο που θα ενισχύσει περαιτέρω την Ελλάδα ως έναν βιώσιμο προορισμό διακοπών, που προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο” είπε η κα. Κουντουρά.

“Με το Ίδρυμα TUI Care, έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε ανθρώπους σε προορισμούς όλου του κόσμου. Τώρα ενισχύουμε την Κρήτη ως προς το μέλλον των διακοπών και ανοίγουμε νέες προοπτικές για το κρασί και ελιές. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί θα είναι βιτρίνα για βιώσιμη γεωργία και τις διακοπές, ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ελκυστική ως τουριστικός προορισμός” επισήμανε ο Thomas Ellerbeck, πρόεδρος της TUI Care Foundation και Μέλος  της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου TUI Group.

 

Το επίκεντρο του προγράμματος είναι τα δύο κύρια προϊόντα της Κρήτης – το κρασί και το ελαιόλαδο – και οι οικολογικές διαδικασίες καλλιέργειας και μεταποίησης, προκειμένου οι επισκέπτες να πηγαίνουν στις τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής και να επικοινωνούν απευθείας με τους οινοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς, μέσα από ένα διαδραστικό πρόγραμμα εκδρομών.

Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι να βελτιωθούν η ποιότητα των τροφίμων και να μειωθούν οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, με τους επισκέπτες να απολαμβάνουν καλύτερα προϊόντα διατροφής στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν.

Η Κρήτη αποτελεί την αρχή για την TUI, ωστόσο δεν πρέπει να περιμένουμε διεθνείς οργανισμούς και φορείς ή επιχειρήσεις να κάνουν το πρώτο βήμα.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα