Επί τάπητος ΕΕ το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” – Κοινωνική συνοχή, καινοτομία και επιβίωση ΜμΕ οι μεγάλοι αστερίσκοι

Επί τάπητος ΕΕ το Σχέδιο “Ελλάδα 2.0” – Κοινωνική συνοχή, καινοτομία και επιβίωση ΜμΕ οι μεγάλοι αστερίσκοι
Ευρωπαϊκή σημαία με φόντο την Ακρόπολη ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Η προώθηση της καινοτομίας αλλά και η άμβλυνση των ανισοτήτων είναι οι δυο βασικοί πυλώνες όπου θα κριθεί, στο πεδίο εφαρμογής, το Ελληνικό Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας που συζητείται την Τρίτη στην ΕΕ. Εκεί είναι όμως και τα σημεία με τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

Την Τρίτη οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη – με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στη σχετική ανακοίνωσή του, αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, με αφορμή δημοσίευμα του Euractiv ξέσπασε μια έντονη αντιπαράθεση με αφορμή το Σχέδιο. Ουσιαστικά είναι προανάκρουσμα για το τι θα επακολουθήσει καθώς η αξιοποίηση των 32 δισεκ. του Ταμείου είναι το μείζον πολιτικό και οικονομικό διακύβευμα για τη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Euractiv, επικαλούμενο πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι «το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης. Επίσης κατέγραφε ότι πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες .

Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις σε μεγάλες εταιρείες – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε καινοτόμες επενδύσεις υψηλού κινδύνου και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές οι αναφορές έφεραν τις αναμενόμενες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για να ακολουθήσει δήλωση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη που αφού διέψευδε το δημοσίευμα ασκούσε δριμεία κριτική στην Αντιπολίτευση. Πάντως την Τρίτη τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα κληθούν να υποστηρίξουν το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ενώπιον των υπουργών έχοντας, όπως αναφέρεται, την αισιοδοξία ότι η όλη υπόθεση θα κλείσει τάχιστα. Ήδη βέβαια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο στο συνέδριο του Economist την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει ότι είναι εφικτό να εκταμιευθούν τα πρώτα 4 δισεκ. του Ταμείου για την Ελλάδα τον Ιούλιο.

Το στοίχημα της αλλαγής σελίδας στην οικονομία

Πέρα και πίσω πάντως από τις ένθεν κακείθεν αναφορές για το Ελληνικό Σχέδιο ο προβληματισμός για το πώς οι κοινοτικοί πόροι αυτοί θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελληνικής Οικονομίας να ανακάμψει και να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο είναι κυρίαρχος. Μιλώντας στο NEWS 24/7 παράγοντας της βιομηχανίας της χώρας εξέφραζε τον προβληματισμό του για το πώς μέσα από το Ταμείο η χώρα θα ενισχύσει την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για το μέλλον όπως πχ την τεχνολογία του υδρογόνου. Όπως μετέφερε χαρακτηριστικά, σε άλλες χώρες όπως πχ στη Γερμανία, δίδεται μεγάλη έμφαση, περισσότερη, όπως τόνιζε σε σχέση με ό,τι γίνεται εδώ, (όπου η ανάπτυξη επενδύσεων ΑΠΕ είναι το πρώτο), για τεχνολογίες του μέλλοντος . Ουσιαστικά το σχόλιο του παράγοντα της αγοράς έθετε το θέμα της προώθησης της καινοτομίας, που είναι το διαβατήριο για την επόμενη μέρα, στο επίκεντρο της συζήτησης για το πόσο αποτελεσματικά και προς όφελος της οικονομίας θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κοινωνική συνοχή

Επίσης κομβικό σημείο για το Ελληνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι το πώς θα υποστηρίξει τον πυλώνα εκείνο που έχει θέσει η Κομισιόν και αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ενίσχυση των ΜμΕ που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πυλώνα αυτού, αφού συνδέεται με τη διασφάλιση της απασχόλησης. Άλλωστε με νωπές τις αναφορές για τον κίνδυνο λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την «αποσωληνωσή» τους από μέτρα στήριξης, από πολλούς φορείς και θεσμούς, διεθνείς και εγχώριους, το ζήτημα της μορφής που θα πάρει την επόμενη μέρα η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φόντο αυτό υπάρχουν συνεχείς επαφές το τελευταίο διάστημα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες για τα θέμα της διασφάλισης πρόσβασης σε πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία των ΜμΕ. Πάντως νωπές είναι οι αναφορές στη τηλεδιάσκεψη που έγινε στα τέλη Ιουνίου για το ζήτημα της χρηματοδτόσης των ΜμΕ, του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου που τόνισε ότι μόλις 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επί συνόλου άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση, γεγονός που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στον αγώνα επιβίωσης που δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Οι ΜμΕ

Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)», τόνισε ότι ι η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και της πολιτείας.

Σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα απορρίπτεται. Ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι μόλις 8%.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ «στο κρατικό σύστημα στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων και δανείων, έχουν πρόσβαση περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν συνολικά στο 10% των ενεργών ΑΦΜ. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, μικρές και πολύ μικρές στη συντριπτική πλειονότητά τους, έμειναν να δίνουν τη μάχη, χωρίς χρηματοπιστωτικά εργαλεία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο οι τράπεζες διστάζουν να παρέχουν νέες χορηγήσεις είναι το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ένας άλλος παράγοντας, τον οποίο επικαλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι ότι λόγω της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, δεν υπάρχουν αρκετές αξιόχρεες επιχειρήσεις. Το ζήτημα αυτό το γνωρίζουμε. Και έχουμε αναδείξει επανειλημμένα την ανάγκη να αυξηθεί το μέγεθος και η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων που διαθέτει η χώρα. Όμως για να γίνει αυτό, απαιτούνται κεφάλαια. Πώς θα επιχειρηθεί η μεγέθυνση χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση;»

Αποκλεισμός των ΜμΕ

Στο ίδιος μήκος κύματος πάντως κινείται και η ΕΣΕΕ που την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό για τον αποκλεισμό των ΜμΕ από προγράμματα επανεκκίνησης της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, τις διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου για το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τα διογκωμένα προβλήματα και τον ισχνό τζίρο, εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένες από τα Προγράμματα στήριξης της επανεκκίνησης, επισημαίνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με Επιστολή της στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η στήριξη της μεσαίας τάξης περνάει πρωτίστως μέσα από την υποστήριξη και την θωράκιση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την βιωσιμότητά των εμπορικών ΜμΕ, με την ρευστότητα να παραμένει ανύπαρκτη, χωρίς πλέον να μπορεί να καλυφθεί από τις προσωπικές εφεδρείες των επιχειρηματιών. Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις και τα λειτουργικά κόστη εξακολουθούν να συσσωρεύονται, οι προμηθευτές απαιτούν την τήρηση των συμφωνημένων, οι επιταγές λήγουν, οι οφειλές διογκώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές περιμένουν να εξοφληθούν. Παράλληλα επισημαίνεται πως ενώ στην θεωρία το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικά, στην πράξη οι περιορισμοί στην προσέλευση και στην παραμονή των πελατών εντός του καταστήματος εξακολουθούν να ισχύουν –και να τηρούνται ευλαβικά.

Υπό το καθεστώς αυτών των ασφυκτικών συνθηκών, η ΕΣΕΕ εκφράζει το εύλογο παράπονο και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη κάθε εμπόρου: «Γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σε εκθετικό βαθμό την ανάγκη κάλυψής από ειδικά ενισχυτικά προγράμματα, τα οποία μάλιστα πρώτη η ΕΣΕΕ τα έχει προτείνει, εντέλει αγνοήθηκαν χωρίς πειστικό λόγο;»

Η ΕΣΕΕ επιπλέον ζητά να ισχύσει όπως και στους λοιπούς πληττόμενους κλάδους, ένα ποσοστό μείωσης του ενοικίου για τους αμέσως επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα ή η αναγνώριση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και αναγκών της εμπορικής εποχικής επιχείρησης, την οποία έχει εισηγηθεί η ΕΣΕΕ.

Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης του Πρωθυπουργού και ενόψει του κινδύνου η διαμορφωθείσα οριακή κατάσταση να οδηγήσει σε λουκέτα επιχειρήσεων και απολύσεις εργαζομένων, η ΕΣΕΕ καταθέτει προς τον Πρωθυπουργό πρόταση συνάντησης μαζί του, προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα