Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Επίδομα Θέρμανσης 2021: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Πετρέλαιο Θέρμανσης INTIME NEWS

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Πετρέλαιο Θέρμανσης. Πότε αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους η προκαταβολή.

Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας (15/11) ή την Τρίτη (16/11) θα ανοίξει η η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Τετάρτη (10/11) στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε επίσης ότι η προκαταβολή αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους στις 10 Δεκεμβρίου.

Όσοι πάντως με τα νέα δεδομένα, βλέπουν ότι εντάσσονται στην «περίμετρο προστασίας» θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις, κατά πάσα πιθανότητα, μέχρι 30 Νοεμβρίου. Ακολούθως, να υποβάλουν τα τιμολόγια αγορών στην πλατφόρμα και να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Τεκμηρίωση αίτησης

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο, θα καταχωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, βέβαια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καύσιμων

Σημειώνεται ότι μετά τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης, ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών που θα εισπράξουν το επίδομα θα υπερδιπλασιαστεί: από 707.328 που είχε ανέλθει την περίοδο 2020-2021 θα φθάσει τα 1.450.000 την περίοδο 2021-2022.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος θα φθάσει τα 168 εκατ ευρώ. Εάν, μάλιστα, το ποσό αυτό εξαντληθεί μέχρι το τέλος έτους, τότε, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, δεν αποκλείεται να δοθούν πρόσθετα κονδύλια, με το νέο χρόνο, εάν μάλιστα συνεχιστεί και το ανοδικό ράλι των τιμών.

Ο κατώτατος μισθός

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί άλλο ένα μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων απέναντι στο κύμα ακρίβειας, ο υπουργός επεσήμανε ότι το 2022 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει μια πρόσθετη αύξηση πέραν του 2% που έχει δοθεί από 1/1/2022.

«Το 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020». Όπως είπε επίσης, το 2021 αναμένει ανάκαμψη υψηλότερη από 6,1% και σημείωσε ότι στις αρχές του 2022 θα έχουμε καλύψει όλη την απώλεια του 2020.

Ακόμα παραδέχθηκε ότι έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολες καταστάσεις, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Σε ερώτηση για πιθανό lockdown τα Χριστούγεννα λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο». Πρόσθεσε ότι το υπουργείο έχει χτίσει ικανά ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για την αντιμετώπιση οποιονδήποτε προβλημάτων, ακόμη και της ανόδου του κόστους δανεισμού που παρατηρείται τις τελευταίες 10 ημέρες.

Απέκλεισε, παράλληλα, κάθε σκέψη για αναβολή στην επιστροφή των ποσών των επιστρεπτέων προκαταβολών για τον Ιούνιο, αλλά δήλωσε ότι «εξετάζουμε εάν πρέπει να επεκταθεί για λίγο το 2022» ο συμψηφισμός για τις πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

“Στόχος να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο”

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η άσκηση της ενσωμάτωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στη φορολόγηση και θα ακολουθήσουν οι αλλαγές των συντελεστών, λέγοντας πως «δεν θέλουμε ούτε 1 ευρώ παραπάνω στα δημοσιονομικά έσοδα και οι περισσότεροι πολίτες θα πληρώσουν ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ». Είπε, εξάλλου, πως στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο και, επίσης, όσο το δυνατόν νωρίτερα και οι φορολογικές δηλώσεις.

Τέλος, απέδωσε στον διπλό έλεγχο που διεξάγεται με το υπουργείο Υποδομών τις ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, διότι, όπως είπε, καταγράφηκαν παρατυπίες σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική και στην Πελοπόννησο. Έφερε ως παράδειγμα, Δήμο στον οποίο καταστράφηκαν 6 σπίτια και υποβλήθηκαν 532 αιτήσεις για αποζημίωση, ενώ σε άλλον υποβλήθηκαν 1.541 αιτήσεις για 145 κατεστραμμένα σπίτια. Παράλληλα, σπίτι δηλωμένο στην Κόρινθο, μετά δηλώθηκε στον Πύργο και ξανά στην Κόρινθο, ενώ αγρόκτημα έγινε σπίτι και μετά πάλι αγρόκτημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα