Επίδομα Θέρμανσης: Μπόνους στο Νότο, δικαιότερη κατανομή στο Βορρά – Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

Επίδομα Θέρμανσης: Μπόνους στο Νότο, δικαιότερη κατανομή στο Βορρά – Τι ισχύει για τους πολύτεκνους
Πετρέλαιο θέρμανσης SHUTTERSTOCK

Από 80 έως 650 ευρώ το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά αυξάνονται και για κατοίκους περιοχών της νότιας χώρας που αντιμετωπίζουν χαμηλές θερμοκρασίες.

Με πρόθεση να κατανείμει πιο δίκαια τις φετινές επιδοτήσεις για τη θέρμανση η κυβέρνηση δημοσίευσε τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση των ποσών στους 692.879 δικαιούχους που θα κυμαίνονται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό.

Η μεγάλη αλλαγή που γίνεται φέτος αφορά μια «εξατομίκευση» του προσδιορισμού της επιδότησης. Πώς γίνεται αυτό; Με την εγκατάλειψη των 4 ζωνών που προβλεπόταν μέχρι πέρυσι και την υιοθέτηση συντελεστών για 13.500 περιοχές (!), οι οποίες θερμομετρήθηκαν από την ΕΜΥ. Υπήρξε δηλαδή μια καλύτερη καταγραφή των κλιματολογικών συνθηκών ανά την επικράτεια, που έγινε στη βάση θερμοκρασιών και όχι γεωγραφικού πλάτoυς όπως παλιότερα. Ορίστηκε χτες και η τιμή «βάσης», που είναι στα 220 ευρώ, μπήκε και μια προσαύξηση 10% για κάθε παιδί και έτσι βγαίνει η «σούμα». Κι ενώ π.χ. πέρυσι το μεγαλύτερο ποσό επιδότησης για θέρμανση, που μπορούσε να πάρει ένα νοικοκυριό ακόμα και στις πιο ορεινές περιοχές, ήταν 350 ευρώ, φέτος το ανώτερο που μπορεί να καταβληθεί φτάνει τα 650 ευρώ.

Ουσιαστικά οι πολύτεκνοι σε περιοχές ορεινές όπου κάνει κρύο μπορεί να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά. Έτσι με βάση την εικόνα στο οικονομικό επιτελείο η υψηλότερη επιδότηση. Σχεδόν στα 550 ευρώ, αφορά πολύτεκνη οικογένεια σε περιοχή της Φλώρινας!

Πιο συγκεκριμένα με βάση την απόφαση οι πιο αυξημένοι συντελεστές με βάση τη μέτρση της θερμοκρασίας αφορούν τις εξής περοχές:

  • Βελούχι: 356,40 ευρώ
  • Αγία Παρασκευή Κοζάνης και Βίγλα Φλώρινας: 354,20 ευρώ
  • Κάτω Βέρμιο Ημαθίας, Πηγάδια Νάουσας και Δασικό Χωριό Ξάνθης: 349,80 ευρώ
  • Πισοδέρι Φλώρινας: 338,80 ευρώ
  • Νέα Κοτύλη Καστοριάς και Λειβαδίτης Ξάνθης: 336,60 ευρώ

Βέβαια η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τα ποσά αυξάνονται και για κατοίκους περιοχών της νότιας χώρας που όμως έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. τα ορεινά της Κρήτης, ή ακόμη και περιοχές στη Βόρεια Αττική. Έτσι π.χ. σε περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αθήνας το βασικό ποσό που κατανέμεται σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς έχει αυξηθεί σημαντικά κι έχει διαμορφωθεί από τα 88 ευρώ στα 125,40 ευρώ.

Επίσης ο καθορισμός κατώτερου ποσού που διανέμεται στα 80 ευρώ δίνει ένα μπόνους σε περιοχές του Νότου που με το παλιό καθεστώς έμπαιναν στη Γ’ και Δ’ Ζώνη. Έτσι με βάση τις θερμοκρασίες και το πόσες μέρες καταγράφεται χαμηλή θερμοκρασία μπορεί κάποιες περιοχές να είδαν χαμηλούς συντελεστές ωστόσο με το κατώτερο πλαφόν στα 80 ευρώ κατάφεραν να «κλειδώσουν» ένα αυξημένο ποσό. Π.χ. στη Ρόδο, όπου υπάρχει ο συντελεστής 0,17 με τη βάση των 220 ευρώ το επίδομα θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 37,40 ευρώ. Όμως με το κατώτατο όριο το ποσό ανέβηκε στα 80 ευρώ. Βέβαια αυτά τα ποσά «καλύπτουν» μια ποσότητα περίπου 90 – 100 λίτρων, που βέβαια ακόμη και για τη Ρόδο δεν είναι και αρκετή.

Σημειώνεται ότι με βάση την ΚΥΑ όπου προσδιορίστηκε το νέο πλαίσιο πριν λίγους μήνες, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η διάθεσή του. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου που αναφέρθηκε, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 € ανά λίτρο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα