Επικρίσεις από φορείς στον Στουρνάρα για τον Φόρο Ακινήτων: Τον αποκάλεσαν "Ηρώδη" που στέλνει τους πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ

Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βουλής,με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών για τον εναιαίο φόρο ακινήτων και άλλες διατάξεις,Σάββατο 14 δεκεμβρίου 2013 (ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της βουλής,με θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου οικονομικών για τον εναιαίο φόρο ακινήτων και άλλες διατάξεις,Σάββατο 14 δεκεμβρίου 2013 (ΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Επικριτικοί οι φορείς για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Την αντίθεσή τους με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, διατύπωσαν οι φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΙΑ.

Οι διατάξεις δέχθηκαν ομαδικές επικρίσεις, παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που άκουσε εκπροσώπους να τον επικρίνουν προσωπικά, γιατί, αντί να προχωρήσει σε φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές, ασκεί «ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις στους πολίτες και υπερφορολόγηση».

Από την ακρόαση ξεχωρίζει η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ-ΔΟΥ που εκτίμησε ότι τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί από τη φορολογία ακινήτων δεν θα εισπραχθούν, διότι εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα και κατηγόρησε τον υπουργό επειδή έχει συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο διάταξη για μικρότερη φορολογική επιβάρυνση των off shore.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, που χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «Ηρώδη», που «στέλνει τους ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΟΜΙΔΑ

Αλλαγές, έστω και τώρα, ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, καταγγέλλοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι Ενιαίος Φόρος, αλλά είναι «δύο φόροι στη συσκευασία του ενός» εκ των οποίων μάλιστα ο δεύτερος είναι με φορολογικούς συντελεστές, που δεν θα μπορεί να πληρωθεί από μεγάλη μάζα των φορολογουμένων. Κεντρικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αναδεικνύεται η ευνοϊκή μεταχείριση για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο, η μείωση φόρου σε ποσοστό 50% για τα ξενοίκιαστα ακίνητα και η δυνατότητα να δώσει ο ιδιοκτήτης στο Δημόσιο ακίνητο αν δεν μπορεί να πληρώσει τον φόρο του.

«Είναι πρωτάκουστο ότι το υποζύγιο των ακινήτων συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στα έσοδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός», ανέφερε ο Γιώργος Χριστόπουλος εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών. Προέβλεψε, επίσης, ότι θα δημιουργηθούν κοινωνικά δράματα με τη διάταξη που επιτρέπει στους εφοριακούς να εφορμούν στα σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΕΚΚΕ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας Δημήτης Καψιμάλης υπογράμμισε ότι ο κλάδος της κατασκευής βρίσκεται στη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, διότι μετά τη χρυσοφόρο διετία 2004-2005 με τους πρωτοφανείς τζίρους και τα κέρδη, οι Έλληνες κατασκευαστές όσα κέρδισαν τα τοποθέτησαν στην αγορά οικοπέδων για να χτίσουν κτίρια που σήμερα παραμένουν αδιάθετα και αναξιοποίητα. Ζήτησε ως εκ τούτου να υπάρξει μεταχείριση για τα οικόπεδα αυτά αντίστοιχη με εκείνη για τα βιομηχανικά οικόπεδα.

ΠΟΕ-ΔΟΥ

Την εκτίμηση ότι με τον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν περισσότεροι να πληρώσουν περισσότερα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «δεν είναι δίκαιος φόρος». Ανέφερε ακόμη ότι αν είχε προχωρήσει ο έλεγχος των εμβασμάτων, ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, και των off shore, αν υπήρχε σωστή οργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, τότε δεν θα χρειαζόταν να μπει ο πολίτης στη διαδικασία της υπερφορολόγησης.

Ο κ. Νικολακόπουλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχουν απομείνει 24.000 περιπτώσεις εμβασμάτων που δεν έχουν ελεγχθεί καταγγέλλοντας ότι, παρά τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί, οι τράπεζες κάνουν έως και 10 μήνες για να στείλουν τυχόν στοιχεία που θα τους ζητηθούν κάθε φορά. Ανέφερε επίσης ότι στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ έχει περιληφθεί διάταξη που μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση για τις off shore και που κατά εκτιμήσεις συναδέλφων του εφοριακών φτάνει τα 90 εκατομμύρια.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει την αγροτικό τομέα ως πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση στην οποία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αγρότες.

ΕΣΑμεΑ

Την οικονομική δυσπραγία και τη φτώχεια που βιώνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειες τους, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Χρήστος Νάστας.

ΑΣΠΕ

Ιδιαίτερα αιχμηρός ο πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Βασίλειος Θεοτοκάτος, επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας ότι επιφυλάσσει για τους πολυτέκνους την τύχη, που είχαν τα νήπια από τον Ηρώδη. Χαρακτήρισε επίσης Ηρακλείς του στέμματος τους βουλευτές της συμπολίτευσης, που θα στηρίξουν τον νόμο και προειδοποίησε ότι «δεν υπάρχει ιδεωδέστερος σύμμαχος για τον ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Στουρνάρα» αφού «στέλνει τον κόσμο να ψηφίσει εκεί».

ΤΕΕ

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα ακόμη σχέδιο λογιστικού τύπου που αγνοεί τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία, αντί να δώσει φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network