Επιστρέφουν την προκαταβολή φόρου σε όσους 'έκλεισαν βιβλία' το 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας από επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της Αργολίδας με επικεφαλής τον πρόεδρου Ηλία Μαυριά, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στην Εφορία Ναυπλίου με αίτημα να παρθεί άμεσα πίσω η Υπουργική Απόφαση που καταργεί την προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ (άμεση είσπραξη).
(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Παράσταση διαμαρτυρίας από επιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου της Αργολίδας με επικεφαλής τον πρόεδρου Ηλία Μαυριά, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, στην Εφορία Ναυπλίου με αίτημα να παρθεί άμεσα πίσω η Υπουργική Απόφαση που καταργεί την προηγούμενη διάταξη που προέβλεπε ότι οι οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ (άμεση είσπραξη). (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η απόφαση αφορά περίπου 100.000 φορολογούμενους - Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου

Την επιστροφή της προκαταβολής φόρου για τους περίπου 100.000 φορολογούμενους οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους μέχρι και το τέλος του 2016 προβλέπει εγκύκλιος που διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται νέες διευκρινίσεις, σχετικά με τη βεβαίωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης ώστε να λυθεί το πρόβλημα που έχει διογκωθεί από το κύμα διακοπής εργασιών στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Η εγκύκλιος έρχεται αργά για διορθώσει ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να δημιουργηθεί. Τούτο διότι η προκαταβολή φόρου δεν διαχωρίζεται από τον αναλογούντα φόρο συνεπώς όσοι επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κλείσει τα βιβλία τους το 2016 έχουν πληρώσει μαζί με το φόρο και … προκαταβολή κατά παράβαση του νόμου

ADVERTISING

Ποιο είναι το γράμμα του νόμου που στην περίπτωση αυτή είναι ο κώδικας φορολογικών διαδικασιών;

Ως γνωστό με τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος επιτηδευματίας και, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016, άρα στην πραγματικότητα από τα περσινά εισοδήματα που δηλώθηκαν φέτος.

Σύμφωνα με το νόμο όμως η προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα βεβαιώνεται , έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Συνεπώς ,σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος.

 Με την νέα εγκύκλιο φυσικά πρόσωπα, που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών της ατομικής τους επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος 2016 και δεν υπέβαλαν εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μπορούν οποτεδήποτε εντός του χρόνου παραγραφής να αξιώσουν με αίτησή τους στη Δ.Ο.Υ. τη διαγραφή της βεβαιωθείσας προκαταβολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ετήσιο εισόδημα 921 ευρώ, φόρος 3236,66 ευρώ

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για τον συμψηφισμό επιστροφής φόρου με ΕΝΦΙΑ

SHARE:

24Media Network