Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 με διαδικασίες – “εξπρές”

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 με διαδικασίες – “εξπρές”
Κλειστά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη MotionTeam

Με ταχύτατες διαδικασίες προχωρά η "Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4", αφού οι επιχειρήσεις θα πάρουν την κρατική επιδότηση μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Με διαδικασίες-εξπρές θα εκτυλιχθεί η “Eπιστρεπτέα Προκαταβολή 4” αφού οι επιχειρήσεις θα πάρουν την κρατική επιδότηση μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι στο 4 κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής η οποία σε ποσοστό 50% θα είναι μη επιστρεπτέα οι διαδικασίες επιταχύνονται. Ενώ στους τρείς πρώτου κύκλους ποι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε πρώτα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και στην συνέχεια να κάνουν αποδοχή του ποσού που προέκυπτε από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ τώρα οι διαδικασίες αυτές συγχωνεύονται σε μια . Μόνο με την εκδήλωση ενδιαφέροντος που θα πρέπει να γίνει με βάση την σχετική ΚΥΑ ως τις 30 Νοεμβρίου θα πιστώνεται στο λογαριασμό της επιχείρησης το ποσό που της αναλογεί με βάση την μείωση του τζίρου του για του μήνες Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου σε σχέση με το 2019 .

Ο υπουργός είπε ότι η πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 αναμένεται να ανοίξει κοντά στο τέλος της εβδομάδας ή το πολύ στις αρχές της επομένης .

Τόνισε επίσης ότι όσο νωρίτερα γίνουν οι αιτήσεις τόσο γρηγορότερα να εκταμιευτούν τα ποσά και εκτίμησε ένα μεγάλο μέρος του 1 δις ευρώ θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον υπενθύμισε ότι θα ακολουθήσει και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής που θα τρέξει μέσα στον Δεκέμβριο ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το 2021 με 6ο και 7ο κύκλο.

Μέσα στο μήνα η εισροή 1,5 δις ευρώ από το SURE

Μιλώντας για την εισροή κονδυλίων από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού ανακοίνωσε ότι η χώρα αναμένεται η εισροή περίπου 1,5 δις ευρώ από το πρόγραμμα SURE για την στήριξη της α απασχόλησης . Προανήγγειλε επίσης ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα έρθουν και οι εγγυήσεις δανείων από την ΕΤΕπ

Σε ό,τι αφορά το ταμείο ανάκαμψης αναμένεται να σταλεί το προσχέδιο του ελληνικού προγράμματος μέσα στην εβδομάδα ενώ οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά κονδύλια αναμένονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Τόνισε πάντως ότι στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα δοθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου μαζί με τα χρήματα που θα δοθούν το 2021 φτάνουν σε ύψους τα 32 δις ευρώ που φτάνει το σύνολο των 32 δις που αναμένουμε από το Ταμείο ανάκαμψης.

Πρόγραμμα γέφυρα

Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι για το πρόγραμμα γέφυρα για την επιδότηση κόκκινων και πράσινων δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία είπε ότι τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των αιτήσεων και πλέον τίθεται σε εφαρμογή.

Ως εκ τούτου οι πρώτες εκταμιεύσεις για την συμμετοχή του δημοσίου σε δόσεις δανείων θα αρχίσουν γίνονται μέσα στο μήνα.

Τέλη κυκλοφορίας

Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι υπάρχει η πρόνοια για διευκόλυνση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2021 αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Όπως είπε τα ειδοποιητήρια στάλθηκαν την περασμένη εβδομάδα και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας πριν το υπουργείο οικονομικών προχωρήσει σε κάθε παρέμβαση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα