Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη Δευτέρα ο δεύτερος κύκλος

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τη Δευτέρα ο δεύτερος κύκλος
Κόσμος σε καταστήματα. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Στον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής διευρύνονται οι δικαιούχοι - Θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και ατομικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους, φτάνει να έχουν ταμειακή μηχανή.

Μέχρι και τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα από τον οποίο θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στο OPEN. Σημείωσε ότι σε αυτόν τον κύκλο διευρύνονται οι δικαιούχοι και θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και ατομικές επιχειρήσεις με εργαζόμενους, φτάνει να έχουν ταμειακή μηχανή. Όπως είπε από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής – μέσω της οποίας δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ – υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα 2000 επιχειρήσεων που ήταν συνδεδεμένες και είχαν δώσει λανθασμένα στοιχεία. Για τις επιχειρήσεις αυτές εκκρεμούν πληρωμές ύψους 40 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πιστωθούν τα υπόλοιπα των 800 ευρώ σε δικαιούχους που δεν τα έχουν πάρει ακόμη ενώ μέχρι την Παρασκευή 12/6 αναμένεται να πιστωθούν και τα επιδόματα των 534 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων εργαζομένων που ήταν σε αναστολή σύμβασης και τον Μάιο.

Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε για σήμερα, Τετάρτη, μια αναλυτική εγκύκλιο για το πώς θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές η έκπτωση του 25% με την οποία ευεργετήθηκαν όσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα το ΦΠΑ Μαρτίου.

Σχετικά με τη χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου είπε ότι ήταν μια έκδοση μεγαλύτερη από τις προηγούμενες και το επιτόκιο του 1,57% είναι σημαντικά μικρότερο από το 3,9% που πέτυχε η Ελλάδα πέρυσι τον Μάρτιο, όταν είχε βγεί ξανά για 10ετές ομόλογο. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών είναι δείγμα ότι η Ελλάδα έχει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σε ότι αφορά στην έκβαση του χθεσινού ECOFIN και την πρεμιέρα της συζήτησης για το πρόγραμμα ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι εμφανίστηκε το μπλόκ των βόρειων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες απέναντι στις προτάσεις της Κομισιόν ζήτησαν το σύνολο της βοήθειας μέσω του ταμείου να δοθεί με την μορφή δανείων χωρίς καθόλου επιδοτήσεις. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι και το τέλος Ιουλίου με τις πρώτες εκταμιεύσεις να ξεκινούν ίσως και από το τέλος του 2020. Στο μεταξύ η Ελλάδα περιμένει να πάρει χρήματα από την πρωτοβουλία SURE για τη στήριξη της απασχόλησης και την εγγυοδοσία της ΕΤΕπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα