Έρευνα ΚΕΦίΜ: Δουλεύουμε έξι μήνες για να πληρώνουμε φόρους

Εφορία
Εφορία EUROKINISSI

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) που πραγματοποιήθηκε για 5η χρονιά. Προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα, όπως το ότι 180 ημέρες του 2019 δουλεύουμε για το κράτος και μένουν μόνο 185 για να διαχειριστούμε το εισόδημά μας όπως θέλουμε.

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) πραγματοποίησε για 5η χρονιά στην Ελλάδα έρευνα για τον χρόνο που δουλεύουν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, σε σχέση με τους φόρους που πληρώνουν στο κράτος.

Η έρευνα του ΚΕΦίΜ είναι αποκαλυπτική και, σύμφωνα, με την έκθεση που παρουσίασε, προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα όπως ότι τον μισό χρόνο δουλεύουμε για το κράτος.

"Το 2019 θα εργαστούμε 180 μέρες για το κράτος και 185 μέρες μένουν για να διαχειριστούμε το εισόδημά μας όπως θέλουμε", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΦΙΜ. 

Κύρια ευρήματα

- Σύμφωνα με τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2019, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας θα είναι φέτος η 30η Ιουνίου. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.

- Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

- Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

- Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.

- Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δις το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δις το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κλπ).

Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 2019: 30 Ιουνίου

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα €78 δις. Από αυτά, τα €31,4 δις αφορούν έμμεσους φόρους, τα €19,7 δις αφορούν άμεσους φόρους, ενώ €26,4 δις αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Οι φόροι επί του κεφαλαίου ανέρχονται στα €163 εκ.

Το διαθέσιμο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα €158 δις. Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα, προκύπτει ότι οι Έλληνες και Ελληνίδες θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες για το κράτος, ή με άλλα λόγια πως η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2019 θα είναι η 30η Ιουνίου.

Πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια σε φόρους από όσα δαπανούμε για τις βασικές μας ανάγκες

Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες) ανέρχεται σε 42 δις ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δις ευρώ.  

Ετήσιες δαπάνες νοικουριών για βασικές ανάγκες και συνολική φορολογική επιβάρυνση (σε δις ευρώ)
Ετήσιες δαπάνες νοικουριών για βασικές ανάγκες και συνολική φορολογική επιβάρυνση (σε δις ευρώ) ΕΛΣΤΑΤ

Κάθε χρόνο και 3,5 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πέρσι εκτιμάται ότι ήταν η 2α Ιουλίου. Για το 2017, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήταν η 30η Ιουνίου.

Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών μέσα στον χρόνο αποτυπώνεται στο Γράφημα 2. Από το 1999 ως το 2008, οι Έλληνες πολίτες κάθε χρόνο που περνούσε εργάζονταν κατά μέσο όρο 1 ημέρα παραπάνω για το κράτος. Κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης (2009 μέχρι σήμερα), κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει στον κάθε πολίτη κατά μέσο όρο 3,5 ημέρες εργασίας για το κράτος.  

Η εξέλιξη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας ανά κυβέρνηση, 1999-2019
Η εξέλιξη της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας ανά κυβέρνηση, 1999-2019 ΕΛΣΤΑΤ

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Page: /
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Έρευνες, Φορολογία
SHARE: