Από κόσκινο η συμμαχία

ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ OLYMPIC AIR ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ICON PRESS / ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ)
ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ ΤΗΣ OLYMPIC AIR ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (ICON PRESS / ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ) ICON

Για δημιουργία καρτελ στις αερομεταφορές ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύμπραξη των εταιριών Aegean και Olympic Air, καθώς διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομιμότητά της

Διαδικασίες έρευνας ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean Airlines.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βάσει του κοινοτικού κανονισμού για τις συγκεντρώσεις της ΕΕ, η αρχική έρευνα της Επιτροπής στην αγορά έδειξε ότι "η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, ιδίως εξαιτίας του ότι η νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο επιχειρήσεις".

Παράλληλα, η Επιτροπή διατυπώνει  σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της πράξης αυτής με τον κανονισμό συγκεντρώσεων όσον αφορά την υποχρεωτική παροχή δημόσιας υπηρεσίας σε διαδρομές στην Ελλάδα και την παροχή υπηρεσιών εδάφους στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η απόφαση για την έναρξη σε βάθος έρευνας δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Επιτροπή έχει πλέον προθεσμία 90 εργάσιμων ημερών, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου 2010, προκειμένου να λάβει οριστική απόφαση ως προς το εάν η συγκέντρωση θα εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό την άσκηση αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) ή σε σημαντικό τμήμα αυτού.

"Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν μια ανταγωνιστική επιλογή αεροπορικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, όσον αφορά τόσο τους ναύλους όσο και τις διαδρομές, ιδίως σε περίοδο οικονομικής δυσπραγία", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την πολιτική ανταγωνισμού επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

SHARE:

24Media Network