Δείχνουν τον δρόμο της εξόδου σε 5.000 τραπεζικούς υπαλλήλους

Δείχνουν τον δρόμο της εξόδου σε 5.000 τραπεζικούς υπαλλήλους
EUROKINISSI

Σχέδια εθελουσίας από τις τράπεζες για να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος. Εκτός Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank 5.000 εργαζόμενοι

Πέντε χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι εκτιμάται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ορίζοντα τριετίας, ο αριθμός των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από τις τράπεζες θα αυξηθεί κατακόρυφα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 10.000 άτομα.

Οι τράπεζες, με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, έχουν καταστρώσει τα σχέδια εθελουσίας εξόδου, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων.

Μόνο από τις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Eurobank θα φύγουν άμεσα με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 5.000 εργαζόμενοι.

Αν υπολογιστούν και οι εργαζόμενοι που έκαναν ήδη χρήση ανάλογων προγραμμάτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Εμπορικής και της Τράπεζας Κύπρου, τότε ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 6.500 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, με τη συμμετοχή να φτάνει τους 2.182 υπαλλήλους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του προσωπικού.

Στο τέλος του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, η Eurobank πρόκειται να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα αφορά περί τους 1.000 εργαζομένους της.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η διοίκησή της αγωνίζεται να ξεμπλοκάρει από τα γρανάζια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού το δικό της πρόγραμμα εθελουσίας, το οποίο "ενδιαφέρει" περισσότερους από 2.000 εργαζομένους.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, το 2012 το προσωπικό των τραπεζών αριθμούς 54.745 άτομα και το δίκτυο περί τα 3.500 καταστήματα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, την επόμενη τριετία θα κλείσει το 1 στα 4 τραπεζικά καταστήματα και ο αριθμός τους θα μειωθεί στα 2.600 καταστήματα.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network