Αυξάνονται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις λόγω κρίσης

Αυξάνονται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις λόγω κρίσης

Εντυπωσιακή αύξηση σημείωσαν το πρώτο 5μηνο 2011 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. "Απροστάτευτες" δηλώνουν 2 στις 3 γυναίκες. Ζητούν σκληρότερη νομοθεσία για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους

Όπως σημείωσε η αρμόδια βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κα Ματίνα Γιαννακούρου στη σχετική δημόσια συζήτηση, που συντόνισε η Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων κα Μαρία Στρατηγάκη και οργάνωσε το Υπ. Εσωτερικών, το πρώτο πεντάμηνο του έτους ο ΣτΠ δέχθηκε 12 καταγγελίες, ενώ στη διάρκεια των δυο περασμένων χρόνων (2008-2010) είχε δεχθεί 17 καταγγελίες.

Η εντυπωσιακή αύξηση στις καταγγελίες αποδίδεται από τη Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη "στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα".

Βέβαια, ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εν γένει θύματα διακρίσεων στο χώρο της εργασίας είναι πολύ υψηλότερος. Όπως σημείωσε η κ. Γιαννακούρου "οι γυναίκες δεν τολμούν να παραπονεθούν για να μη χάσουν τη θέση εργασίας και να μη διασυρθούν. Η εξάρτησή τους από την εργασία είναι συχνά συνώνυμη με διαφόρων ειδών πιέσεις".

Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών, μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας.

Αναφερόμενη στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου, η κα Γιαννακούρου εξήγησε ότι δυστυχώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες στη διερεύνηση των καταγγελιών, αφού δεν προσκομίζονται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Γι' αυτό "ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη".

Στην ανάγκη "διαπαιδαγωγικής λειτουργίας των θεσμών" αναφέρθηκε, επίσης, η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κα Μαρία Καραμεσίνη, αλλά και η παλαίμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας κ. Ιωάννα Μαγκανάρα, που σημείωσε:

"Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας".

Η επίμαχη υπόθεση αφορούσε την αρχική καταγγελία γυναίκας εναντίον νοσοκομειακού γιατρού για σεξουαλική παρενόχληση. Η γυναίκα δεν μπορούσε να αποδείξει τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά εμφανίσθηκαν και άλλες γυναίκες που περιέγραψαν τί έκανε σε εκείνες υπό παρόμοιες συνθήκες.

Όταν λοιπόν, ο γιατρός έκανε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το δικαστήριο δεν την έκανε δεκτή, υπό το βάρος των αποδείξεων και ο γιατρός παύθηκε.

Η υφυπουργός Εσωτερικών κα Θεοδώρα Τζάκρη, που απηύθυνε χαιρετισμό, σημείωσε ότι "η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά μια καθημερινή μορφή απειλής. Όσο η συμπεριφορά αυτή αποκρύπτεται και δεν καταγγέλλεται, ένα ζωτικό μέρος της κοινωνίας θα τρομοκρατείται, θα απαξιώνεται, θα βρίσκεται σε συνεχή ομηρία. Μέσα από τις δράσεις μας, τις δομές που συστήνουμε και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως κυβέρνηση, στοχεύουμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ενίσχυση της σχετικής νομοθεσίας".

SHARE:

24Media Network