Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανεργία των νέων, πρώτη στην ανεργία των γυναικών

Δεύτερη στην Ευρώπη η Ελλάδα στην ανεργία των νέων, πρώτη στην ανεργία των γυναικών
Κόσμος στο δρόμο Getty Images/iStockphoto

Η ανεργία στους νέους ηλικίας έως 25 ετών, υποχώρησε συνολικά στο 15% για τον Οκτώβριο από 15,2% τον Σεπτέμβριο. Πολύ πάνω από τον μέσο όρο η κατάσταση για τους νέους στη χώρα μας.

Οριακή μείωση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

To σχετικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 6,6% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση κοντά στο 6,6%. Ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στην Ευρωζώνη ανέρχεται συνολικά σε 10,87 εκατ. Η ανεργία στους νέους, ηλικίας έως 25 ετών, υποχώρησε στο 15% για τον Οκτώβριο από 15,2% τον Σεπτέμβριο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η εικόνα της χώρας μας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Όπως θα δείτε στους επίσημους πίνακες της Eurostat, η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ανεργία των νέων κάτων των 25 ετών (27.3%) με την Ισπανία να είναι στην πρώτη θέση (32.3%) και την Ιταλία στην τρίτη (23.9%). Υπολογίζεται πως στη χώρα μας 66.000 νέοι κάτων των 25 ετών, είναι εκτός εργασίας.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν όμως και την εργασία των γυναικών. Όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω, η Ελλάδα είναι εδώ στην πρώτη θέση (15.6%) με την Ισπανία να είναι στη δεύτερη (14.8%). Ένα χρόνο πριν η ανεργία στις γυναίκες έφτανε στην Ελλάδα στο 17.6%.

 

Αντιστοίχως για τους άνδρες, η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση των δεικτών ανεργίας (8.4%) με την Ισπανία να είναι στην πρώτη (10.4%).

Συνολικά στοιχεία

Τον Οκτώβριο του 2022, 2,872 εκατομμύρια νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων τα 2,326 εκατομμύρια ήταν στην ευρωζώνη.

Τον Οκτώβριο του 2022, το ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 15,1 % στην ΕΕ και 15,0 % στη ζώνη του ευρώ, αμφότερα από 15,2 % τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 102 χιλιάδες στην ΕΕ και κατά 81 χιλιάδες στην ευρωζώνη.

Ανεργία ανά φύλο:

Τον Οκτώβριο του 2022, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 6,4 % στην ΕΕ, σταθερό σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 5,7 % τον Οκτώβριο του 2022, από 5,8 % τον προηγούμενο μήνα.

Στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 7,0%, μειωμένο από 7,1% τον προηγούμενο μήνα και το ποσοστό ανεργίας για τους άνδρες ήταν 6,1%, από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την ανεργία:

https://www.news247.gr/download/7340/https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2022/12/anergia.pdf/546000/anergia.pdf

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, η περαιτέρω πτώση της ανεργίας δεν συμπίεσε το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας, κάτι που ερμηνεύεται από την αναντιστοιχία προσφερόμενων και ζητούμενων δεξιοτήτων. Όπως σημειώνει το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της ελληνικής τράπεζας, προκειμένου αυτό το “κενό” να μειωθεί σταδιακά και πιθανώς να εξαφανιστεί στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. Επιπρόσθετα, είναι σημαντική η υλοποίηση επενδύσεων σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σημειώνεται ότι στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), επισήμως υπάρχει η συνιστώσα Εκπαίδευση, Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και Δεξιότητες, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε οριζόντια προγράμματα επανακατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και στον οικονομικό εγγραμματισμό για συνολικά 628 χιλ. δικαιούχους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα