Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Γραφεία του ΕΦΚΑ Eurokinissi

Μπροστά σε γρίφο βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κλίμακα στην οποία θα ενταχθούν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Στα χέρια τους μπορούν να πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης. Με το νέο σύστημα εισφορών, “κλειδί” για μεγαλύτερη σύνταξη είναι η επιλογή της 3ης ή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας σε συνδυασμό με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Για ελεύθερο επαγγελματία που έχει ήδη σήμερα 20 έτη ασφάλισης η επιλογή να καταβάλει για την επόμενη 10ετία εισφορές της 3ης κατηγορίας αντί της 2ης, θα δώσει αυξημένη σύνταξη κατά 64 ευρώ τον μήνα. Όφελος που φτάνει τα 190 ευρώ αν επιλέξει την 6η κατηγορία, σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης.

Για όσους έχουν ήδη 30 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν με 40ετία, η επιλογή της 3ης κατηγορίας για μια 10ετία δίνει υψηλότερη σύνταξη κατά 122 ευρώ ενώ η 6η κατηγορία θα φέρει υψηλότερη σύνταξη κατά 365 ευρώ.

Η ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμούν να καταβάλουν εισφορές για όλο το 2020, αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα