Εργαζόμενοι με δώρο... άδωρον

Εργαζόμενοι με δώρο... άδωρον

Η απειλή της φυλάκισης και του προστίμου δεν φαίνεται να πτοεί ορισμένους επιχειρηματίες. Χιλιάδες καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων

Η μία μετά την άλλη οι καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου. Αριθμός που, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, ξεπερνά τις 2.000.

Ειδικότερα, οι καταγγελίες που έχει δεχθεί φέτος το Σώμα Επιθεωρητών αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, αριθμό πενταπλάσιο από πέρσι όπου οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν περί τις 300 επιχειρήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγγελιών, το ΣΕΠΕ θα προχωρήσει στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών μηνύσεων.

Ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους.

Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο αυτόφωρο για μη καταβολή δώρου

Τα πιο "μαύρα" Χριστούγεννα στην ευρωζώνη

SHARE:

24Media Network