Γονικές άδειες: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση

Γονικές άδειες: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση
Εργαζόμενοι. shutterstock

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρνει τεράστιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Άδεια τοκετού στον πατέρα, 6μηνη πρόσθετη γονική άδεια και προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Το νομοσχέδιο έχει 5 βασικούς άξονες, όπως εξήγησε κατά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Μεταξύ των αλλαγών που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η άδεια τοκετού και για τον πατέρα, καθώς και σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και το καθεστώς των υπερωριών.

Συγκεκριμένα για τις γονικές άδειες, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Άδεια τοκετού στον πατέρα 14 εργάσιμες.

Πρόσθετη 6μηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την 6μηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Από τους 6 μήνες, οι 2 πρώτοι πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό.

Άδεια φροντίδας ανήμπορου γονέα, παιδιού, αδελφού, συζύγου ή συντρόφου: 5 εργάσιμες ετησίως.

Άδεια ανώτερης βίας (για παρόμοιο λόγο): 2 εργάσιμες ετησίως. Διευκολύνσεις στους γονείς και φροντιστές με ανάγκη που τις ζητούν (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο κλπ).

Ειδικές ρυθμίσεις για γονείς διδύμων, τριδύμων κλπ και για μονογονεϊκές οικογένειες.

Προστασία των νέων πατέρων κατά της απόλυσης, επί 2 μήνες από τον τοκετό για το 1ο παιδί, 4 για το 2ο και 6 για κάθε επόμενο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα