Η "εβδομάδα των παθών" για τα εργασιακά. Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις

ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ// Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ// Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Συζητήσεις επί συζητήσεων του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενόψει της συνάντησης με τους εκπροσώπους της τρόικας, την ερχόμενη Πέμπτη

Την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναχωρεί την Δευτέρα (29/09) για τη Γενεύη, θα συναντηθεί, την Κυριακή (28/09), με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με σκοπό να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της ελληνικής πλευράς, ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι δύσκολη, ενώ στο επίκεντρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθούν θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Η τρόικα φέρεται ότι ασκεί έντονες πιέσεις για εργασιακά, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.

Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Για τον κ. Βρούτση, ο "μαραθώνιος" ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, στην Ελβετία, και τερματίζεται την Παρασκευή στη Βουλή, όπου μια μέρα με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, θα κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.

Στο τραπέζι η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

Την Τρίτη στη Γενεύη πρόκειται να συζητηθεί η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν επίσης, η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.

Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι μπορεί να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών.

Οι κοινωνικοί εταίροι ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνούν σε όλα. Στο θέμα των αλλαγών του συνδικαλιστικού νόμου, οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, έχουν ταχθεί υπέρ αλλά "μέσα από διάλογο" ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. Αντίθετα, υπάρχει σύμπνοια για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς όλοι συμφωνούν ότι δεν χρειάζονται αλλαγές και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network