Η πρώτη συνθήκη κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία

Η πρώτη συνθήκη κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η έγκριση από την ΔΟΕ της πρώτης διεθνούς συνθήκης κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία συνιστά μία ιστορική στιγμή.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), οργάνωση του ΟΗΕ, ενέκρινε την Παρασκευή την πρώτη διεθνή συνθήκη κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, περιλαμβάνοντας σε αυτήν την αρχή των κυρώσεων, αλλά αποκλείοντας το ακανθώδες θέμα της ευάλωτης θέσης των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

«Είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο Ελβετός Ζαν-Ζακ Έλμιγκερ που προήδρευσε των συζητήσεων. Το κείμενο εγκρίθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών συζητήσεων στη Γενεύη κατά την ετήσια σύνοδο της ΔΟΕ, μιας εκατονταετούς οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών στην οποία συμμετέχουν κυβερνήσεις, εργοδότες και συνδικάτα 187 χωρών.

«Φανταστείτε έναν κόσμο της εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση. Είναι αυτό που η υποεπιτροπή της τακτικής Επιτροπής για τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας δεν οραματίστηκε μόνο, αλλά και προσέγγισε περισσότερο ώστε να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ενώπιον των αντιπροσώπων ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής Ρακές Πατρί πριν από την έγκριση της Συνθήκης.

Η συνθήκη αναφέρεται στη βία και την παρενόχληση σε σχέση με τον κόσμο της εργασίας, περιλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων όταν λειτουργούν ως χώροι εργασίας, αλλά και κατά τη διαδρομή ανάμεσα στην κατοικία και τον χώρο εργασίας. Αναγνωρίζει ακόμη πως η βία και η παρενόχληση «πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Σημειώνει πως «και άλλα άτομα που ανήκουν σε μία ή περισσότερες ευάλωτες ομάδες» πλήττονται επίσης περισσότερο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες. Η Αλάνα Μάτεσον, εκπρόσωπος των εργοδοτών στο πλαίσιο της επιτροπής που επεξεργάστηκε τη σύμβαση, υπογράμμισε πως η επιτροπή «απογοητεύτηκε» γι’ αυτή την απουσία αναφοράς στους ΛΟΑΤΚΙ. Όμως η πρόταση αυτή δεν άρεσε σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα