Jumbo: Καταγγελίες για εξαναγκασμό σε συμβάσεις εξαήμερου κατά το δοκούν της εταιρείας

Jumbo: Καταγγελίες για εξαναγκασμό σε συμβάσεις εξαήμερου κατά το δοκούν της εταιρείας

Αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους της γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών Jumbo καθώς καλούνται να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις για αύξηση του ωραρίου. Ενήμερο το υπουργείο Εργασίας, ζητά τριμερή η ΟΙΥΕ.

Στα άκρα φαίνεται πως έχουν μπει οι σχέσεις εργαζόμενών της Jumbo με την ίδια την εταιρεία.

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών πιέζονται να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες το καθιερωμένο πενθήμερο θα μετατρέπεται σε εξαήμερο για έξι συνολικά εβδομάδες, τις οποίες θα επιλέγει η εταιρία, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Οι εβδομάδες αυτές αφορούν κυρίως διαστήματα μεγάλου εργασιακού φόρτου, όπως είναι αυτό των Γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα, της περιόδου πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς κτλ.

Για το θέμα-και μετά το σάλο που ξέσπασε-έχουν ενημερωθεί και το Υπουργείο Εργασίας αλλά και η επιθεώρηση εργασίας και προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες έτσι ώστε να δράσουν, αν χρειαστεί.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επιθυμούν να διεξαχθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου, της επιχείρησης και των δικών τους για να συζητηθούν όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αλλά κυρίως αυτό του ωραρίου. Το σχετικό αίτημα, όπως μαθαίνει το Νews 24/7, θα κατατεθεί επισήμως σήμερα έτσι ώστε η τριμερής να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχει θέμα μόνο με το ωράριο εργασίας αλλά και άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες δουλειάς και τα γενικότερα δικαιώματα των εργαζόμενων” λέει στο news247 ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Παναγιώτης Κυριακούλιας.

“Υπάρχει θέμα, ας πούμε, με τις γονικές άδειες που δεν δίνονται με τον τρόπο που θα έπρεπε αλλά και με τις κανονικές άδειες για τις οποίες οι εργαζόμενοι ενημερώνονται την τελευταία στιγμή. Μαθαίνουμε επίσης ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες μοιράστηκαν καρέκλες στις ταμίες για να κάθονται, αφού μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο απαγορευόταν” συνεχίζει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία ανέλαβε δράση μετά από συγκεκριμένες και επώνυμες καταγγελίες εργαζόμενων που έφτασαν στα χέρια της. Θα επιδιωχθεί τις επόμενες ημέρες επαφή με τη διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της εταιρίας ενώ ήδη η επιχείρηση, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, καλεί τους εργαζόμενους και τους ενημερώνει ότι σε περίπτωση που υπογράψουν τη νέα, τροποποιημένη σύμβαση δεν χάνουν κανένα από τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά παραμένουν. Συγκεκριμένη καταγγελία αναφέρει ότι σε εργαζόμενη που έχει συμφωνήσει για μερική απασχόληση 30 ωρών την εβδομάδα δόθηκε κείμενο σύμβασης το οποίο αναφέρει ότι εφόσον η επιχείρηση το θελήσει θα μπορεί να αυξήσει το εβδομαδιαίο ωράριο ακόμα και στις 40 ώρες.

Ο νόμος βέβαια προβλέπει ότι όλα αυτά γίνονται με τη συγκατάθεση του εργαζόμενου αλλά με το ποσοστό της ανεργίας στο 18,5% είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν μεγάλα περιθώρια επιλογών και διαπραγμάτευσης. Κοινώς, φοβούνται για τη θέση τους και τις περισσότερες φορές υποκύπτουν.

Στις τάξεις των εργαζόμενων της επιχείρησης υπάρχει και άλλος ένας φόβος. Σε περίπτωση εξαημέρου, ο ημερήσιος χρόνος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί στις 6 ώρες και 40 λεπτά (για τους 40ώρους). Θα σεβαστεί κάτι τέτοιο η επιχείρηση ή θα αναγκάζει το προσωπικό να συμπληρώνει κανονικά 8ώρο την ημέρα; Πρόκειται για ερώτημα που θα απαντηθεί σύντομα.

Αλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχείρηση έχει ήδη ελεγχθεί από την επιθεώρηση εργασίας για θέματα εφαρμογής ωραρίου και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει ζητήσει να της κοινοποιηθούν άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων.

“Οπως και να έχει” συμπεραίνει ο κύριος Γιαννακούλιας “επιχειρήσεις με την κερδοφορία του Jumbo θα πρέπει να είναι περισσότερο τυπικές στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Αντιθέτως όμως αυτό δεν το διαπιστώνουμε. Υπάρχει εντατικοποίηση και αυτό μας προβληματίζει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα