Πώς θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης μερικής απασχόλησης, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Πώς θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης μερικής απασχόλησης, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Μαγαζιά στην Ερμού Eurokinissi

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.

Την κάλυψη μέχρι και του 80-85% του εισοδήματος των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς, προσωρινής – μερικής απασχόλησης θα παρέχει το πρόγραμμα Συν Εργασία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας που θα συνεχιστούν και το Ιούνιο και ίσως και για τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που δεν θα έχουν επαναλειτουργήσει ως τότε, θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.

Βασικές προϋποθέσεις για να ευεργετηθεί μια επιχείρηση από το Πρόγραμμα Συν-Εργασία είναι δύο:

Να μπορεί να αποδείξει ότι κατά την διάρκεια της κρίσης είχε μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20%, ανεξαρτήτως αν εντάσσονταν ή όχι στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Δεύτερη προϋπόθεση θα είναι η ρήτρα μη απολύσεων τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου όπως ισχύει για όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο.

Θα υπάρχει επιπλέον και ο περιορισμός ότι η περίοδος της μερικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης θα είναι προσωρινή. Με αυτό το δεδομένο θα απαγορεύεται να αλλάξει η σύμβαση εργασίας που θα έχει υπογράψει η επιχείρηση με τον εργαζόμενο πριν από την πρόσφατη κρίση. Αν κάποιος έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου πριν μπεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την ίδια αμοιβή και τα ίδια δικαιώματα μετά την κρίση.

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.

Τι θα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Συν-Εργασία

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί μέχρι και το 60% της απώλειας εισοδήματος τους εργαζομένου που θα βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι αν κατά την μερική απασχόληση έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο να αμείβεται με το 50% της αμοιβής του, το πρόγραμμα θα προσφέρει το 60% υπολοίπου 50% της αμοιβής του δηλαδή το 30% της συνολικής αμοιβής του πριν από την κρίση. Πιο συγκεκριμένα ένας εργαζόμενος με καθαρές αποδοχές 1.200 ευρώ προ κρίσης, που θα βρεθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με το 50% της αμοιβής, τότε θα πληρώνεται με 600 ευρώ από τον εργοδότη συν 600 ευρώ χ 60% = 360 ευρώ από το πρόγραμμα διαμορφώνοντας μια συνολική αμοιβή 960 ευρώ.

Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση της καθαρές αποδοχές αφής στιγμής ένας ακόμη όρος του προγράμματος είναι θα χρηματοδοτεί μέρος της αμοιβής, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην αμοιβή του εργαζόμενου πριν από την κρίση θα συνεχίζουν να βαρύνουν τον εργοδότη.

Η μόνη περίπτωση που το ΣΥΝ Εργασία θα καλύπτει το 100% της αμοιβής του εργαζομένου είναι αν αυτός αμείβεται με το κατώτερο μισθό των 650 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι καθαρές αποδοχές είναι 540 ευρώ και αν ο εργαζόμενος αναγκαστεί να εργαστεί με το 50% της αμοιβής θα αμείβεται με 270 ευρώ. Κανονικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτει 270 χ 60% = 162 ευρώ αλλά θα θα καλύπτει το σύνολο των 270 ευρώ.

Αυτονόητο είναι ότι ίδια συμμετοχή θα έχει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για το 13ο και το 14ο μισθό δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καταβληθεί και το επίδομα αδείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα