Productivity Score της Microsoft: Μεταξύ καινοτόμου εργαλείου και Μεγάλου Αδελφού για εργαζόμενους

Productivity Score της Microsoft: Μεταξύ καινοτόμου εργαλείου και Μεγάλου Αδελφού για εργαζόμενους
Microsoft Shutterstock

Ενα νέο εργαλείο που λανσάρει εδώ και δύο μήνες η Microsoft άνοιξε ήδη στην Αμερική μία πολύ μεγάλη συζήτηση για τους εργαζόμενους και τον τρόπο με τον οποίο θα ελέγχεται η παραγωγικότητά τους.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο η Microsoft παρουσίασε σε σχετικό συνέδριό της ένα νέο εργαλείο, το Productivity Score. Ο product manager που ανέλαβε την παρουσίαση έκανε λόγο για ένα προϊόν το οποίο μπορεί να αλλάξει “τον τρόπο που γίνεται η δουλειά”. Γιατί; Διότι εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο εργαλείο οι εργοδότες μπορούν να διαπιστώνουν με ακρίβεια πως οι εργαζόμενοί τους δουλεύουν όλα τις υπηρεσίες της Microsoft 365.

Φαινομενικό δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο αλλά μήπως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι; Τo Forbes, κατέθεσε στο κοινό δύο διαφορετικά συμπέρασματα. Το πρώτο είναι της εταιρίας που φυσικά υπερασπίζεται το προϊόν της και το δεύτερο ανήκει σε νομικούς που ειδικεύονται σε θέματα ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο και κάνουν λόγο για “επιχείρηση παρακολούθησης των εργαζόμενων” και για “εφιάλτη απορρήτου”.

To productivity score (σκορ παραγωγικότητας) κατά μία έννοια είναι αυτό που λέει το όνομά του. Καταμετρά την παραγωγικότητα των εργαζόμενων σε εφαρμογές της Microsoft. Υπάρχει δε ειδική ρύθμιση η οποία επιτρέπει την καταμέτρηση κατά άτομο, εργαλείο πάρα πολύ χρήσιμο για τους διευθυντές και κατά συνέπεια τους ιδιοκτήτες εταιριών. Ακόμα και οι φορές που ένας υπάλληλος έχει σε λειτουργία την κάμερά του σε τηλεσυνάντηση μπορούν να καταμετρηθούν.

Για τους κινδύνους, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του αναπληρωτή καθηγήτη νομικής στο Villanova University Τζέι Ες Νέλσον: “Είναι τρομερό. Γιατί παρακολουθούν τους ανθρώπους κατά αυτόν τον τρόπο, τι λένε στους εργαζόμενους για τη σχέση που πρέπει να έχουν με τους εργοδότες στο χώρο εργασίας; Ποιο μήνυμα στέλνουν;” αναρωτιέται.

Από την άλλη πλευρά, οι υπεύθυνοι της Microsoft επιχειρούν να καταλαγιάσουν τους φόβους και να καθηυσυχάσουν τους ανησυχούντες. Ο εταιρικός αντιπρόδρος της Microsoft 365 Τζέαρντ Σπαράτο ισχυρίστηκε ότι “το Productivity score δεν αποτελεί εργαλείο για την παρακολούθηση της εργασίας. Αντιθέτως εξερευνεί νέες δυνατότητες για την εργασία παρέχοντας στους ανθρώπους νέες τεχνολογικές εμπειρίες”.

Πώς όμως δικαιολογεί η εταιρία το γεγονός ότι προσφέρει στους πελάτες της την επιλογή της καταμέτρησης των “επιδόσεων” συγκεκριμένων προσώπων και όχι μόνο του συνόλου; “Είναι απλό. Η συγκεκριμένη επιλογή μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση συγκεκριμένων τεχνικών προβλημάτων και στον εντοπισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εφαρμογές της Μicrosoft” υποστηρίζει η Marketing Director των προϊόντων Microsoft 365, Μελίσα Γκράντ. Δεν είναι και τόσο πειστικό το επιχείρημα…

Υπάρχουν πολλές διαφωνίες για την “επίσημη” εκδοχή. Η πρόσβαση που αποκτούν οι εργοδότες με το Productivity score σε δεδομένα μεμονωμένων εργαζόμενων δημιουργεί “εργασιακό περιβάλλον μεγάλης πίεσης στο οποίο οι εργαζόμενοι θα έχουν τη συνεχή αγωνία μην παρεκκλίνουν” όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Και στο κάτω-κάτω, όπως νομικές πηγές ισχυρίζονται, “το να κατέχεις τέτοιου είδους αριθμητικά δεδομένα δεν σημαίνει ότι έχεις πραγματική ιδέα το τι συμβαίνει με την απόδοση των υπαλλήλων σου”. Και όντως αφού υπάρχουν τρικ μέσω των οποίων η απόδοση μπορεί να ανέβει πλασματικά.

Το συμπέρασμα-κλειδί για το κίνητρο της Microsoft και η απάντηση για το λόγο που προωθεί ένα τέτοιο προϊόν στην αγορά. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2023 η βιομηχανία παρακολούθησης στους χώρους εργασίας (διαφόρων τύπων) θα έχει συνολικό τζίρο σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Και με την τηλεργασία να αυξάνεται στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον, όλο και περισσότερες εταιρίες θα αναζητούν τρόπους για να “μετρούν” την παραγωγικότητα των υπαλλήλων τους που θα παραμένουν στο σπίτι.

Ηδη μικρές startup έχουν εγκαταστήσει σχετικά λογισμικά και έχουν αναλάβει δουλειές “παρακολούθησης” για μεγάλους ομίλους των οποίων οι εταιρίες έχουν μπει-αναγκαστικά-σε καθεστώς τηλεργασίας. Οπως γίνεται αντιληπτό, λόγω της συγκεκριμένης εξέλιξης, η τήρηση των ανά τον κόσμο κανονισμών και νόμων για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μετατρέπεται σε ζήτημα κομβικής σημασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα