Την παράταση της καταβολής των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών Οκτωβρίου για το τέλος του μήνα Νοεμβρίου, ζητά η ΕΣΕΕ

Η συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική απόκριση σε αυτό το αίτημα, είναι πιθανό πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση

Την παράταση της καταβολής των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών μηνός Οκτωβρίου για το τέλος του μήνα Νοεμβρίου και την επαναφορά αυτής της μεταβολής σε ισχύ και για το μέλλον, ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ι. Βρούτση η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Όπως είναι γνωστό σε όλους τους επιχειρηματίες, με την επικείμενη εφαρμογή των διατάξεων του ν.4075/2012 «Θέματα Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» η είσπραξη των ενσήμων του ΙΚΑ για τον μήνα Οκτώβριο έχει ως προθεσμία την 5η εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

"Είναι σαφές ότι σε ένα περιβάλλον κρίσης, ύφεσης και κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών, οι επιχειρήσεις καλούνται να υποστούν μία αχρείαστη ταμειακή επιβάρυνση, αφού υποχρεώνονται να δεσμεύσουν κεφάλαια για την πληρωμή των ενσήμων, που θα πλήρωναν κανονικά στο τέλος του μήνα και τα οποία αδυνατούν να βρουν. Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνουν οι οργανώσεις των φοροτεχνικών αλλά και οι μεμονωμένοι λογιστές των επιχειρήσεων, είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολο έως αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες υπολογισμού της μισθοδοσίας και ενημέρωσης των εργοδοτών, μέχρι και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα" όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Η συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική απόκριση σε αυτό το αίτημα, είναι πιθανό πολλές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εν λόγω υποχρέωση, δεδομένου ότι καλύπτουν σχεδόν οριακά όλες τις υπόλοιπες. Εάν χαθεί η νομιμότητα για μία επιχείρηση, τελικός χαμένος θα είναι το ΙΚΑ "αφού η προβλεπόμενη προθεσμία ασκεί αχρείαστη και άκαιρη πίεση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: