Υπεγράφη η απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ

Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2017(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2017(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση για την ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ – «Ανάσα» για 81.715 δανειολήπτες με ρύθμιση χρεών 1,4 δισ. ευρώ

Ρύθμιση «ανάσα» για 81.715 οφειλέτες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, ΑμΕΑ, τρίτεκνους και πολύτεκνους, δίνει η νέα υπουργική απόφαση για την διευθέτηση χρεών προς τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

Η νέα ρύθμιση που υπέγραψε η αρμόδια Υπουργός Έφη Αχτσιόγλου περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και ρυθμίζει συνολικάχρέη 1,463 δισ. Η υπουργική απόφαση μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και όρους που αφορούν ουσιαστικά σε διαγραφή χρεών έως και 6.000 ευρώ για 35.000 δανειολήπτες και περιέχει ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών που αφορούν μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και χήροι με προστατευόμενα μέλη.

ADVERTISING

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι στο εξής «Όλοι οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης, θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το δάνειό τους με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα. Η ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ ήταν μία ακόμη δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση που γίνεται πράξη».

Τι προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση

1. Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€. Δηλαδή, οι δανειολήπτες για τους οποίους το συνολικό τους χρέος (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο + τόκοι υπερημερίας) είναι μικρότερο των 6.000 ευρώ θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εργασίας αυτή η ρύθμιση αφορά σε 35.000 δανειολήπτες.

2. Η νέα υπουργική απόφαση προβλέπει ότι στις περιπτώσεις των δανειοληπτών οι οποίοι έχουν καταβάλει ποσό χρημάτων που αντιστοιχεί ή υπερβαίνει το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου που του αντιστοιχεί, το δάνειο θεωρείται ότι εξοφλήθηκε και καμία απαίτηση δεν υφίσταται έναντι του δανειολήπτη.

3. Διαγραφή τόκων κεφαλαίου-τόκων υπερημερίας

Α) Διαγράφονται οι τόκοι κεφαλαίου - τόκοι υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

Β) Οι τόκοι κεφαλαίου-τόκοι υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες θα αφαιρεθούν από το αρχικό ποσό δανεισμού.

Γ) Οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι διαγράφονται και το δάνειο επανέρχεται στο αρχικό ποσό δανεισμού.

4. Εκπτώσεις στο ποσό χορήγησης

Α) Εφαρμόζεται έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών.

Β) Επίσης εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (Τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι). Δηλαδή, αυτές οι κατηγορίες οφειλετών θα έχουν συνολική έκπτωση έως και 25%.

Γ) Εφαρμόζεται επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό  που προκύπτει από τη  μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

5. Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής 

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής  κατά  δέκα έτη. Η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής, σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις, μειώνει σημαντικά την μηνιαία δόση με άμεση θετική συνέπεια στην καθημερινότητα του δανειολήπτη και στην δυνατότητα του να παρακολουθήσει την συμβατική του υποχρέωση. Έμμεση συνέπεια αποτελεί η μηνιαία αύξηση των εσόδων του Οργανισμού, από την αύξηση των ενήμερων οφειλετών.

6. Μέτρα για τους άνεργους και όσους έχουν αδυναμία πληρωμής

Οι άνεργοι οφειλέτες δύνανται με αίτηση τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεση τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη , χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στο χρόνο εξόφλησης.

7. Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής

Σε αυτά τα μέτρα εντάσσονται όλοι οι υπόχρεοι οφειλέτες που θα καταβάλουν μέρος της οφειλής τους όπως οι παρακάτω περιπτώσεις:

Α) Εφόσον οι οφειλέτες καταβάλουν το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός  πέντε ετών, δικαιούνται μείωσης 40% στο τελικό ποσό του δανείου.

Β) Εφόσον καταβάλουν το 80% του Τελικού Ποσού Δανείου, εντός οχτώ ετών, δικαιούνται μείωσης 20% στο τελικό ποσό του δανείου.

Ως ημερομηνία έναρξης των παραπάνω χρόνων νοείται η ημερομηνία ορισμού της τελικής οφειλής από τον ΟΑΕΔ. Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής και των αντιστοίχων απομειώσεων.

8. Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 € και συνολικό χρέος έως 26.000 € μπορούν να καταβάλλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Επίσης, για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 € και συνολικό χρέος μεγαλύτερο των 26.000 μπορούν να καταβάλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

SHARE:

24Media Network