Υπουργείο Εργασίας: Από τα επιδόματα ειδικού σκοπού στη στήριξη θέσεων εργασίας με 820 εκ. ευρώ

Υπουργείο Εργασίας: Από τα επιδόματα ειδικού σκοπού στη στήριξη θέσεων εργασίας με 820 εκ. ευρώ
MotionTeam

Την αναπλήρωση του εισοδήματος των εργαζομένων, των οποίων το ωράριο θα αλλάξει, με ένα μηχανισμό που θα διαθέσει 820 εκ. ευρώ εξήγγειλε ο Γιάννης Βρούτσης.

Την συνέχιση της στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δεν θα ανοίξουν τον τρέχοντα αλλά και τον επόμενο μήνα προανήγγειλε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης μαζί βέβαια με την κάλυψη όσων από τον επόμενο μήνα θα μπούν σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας μίλησε για το νέο εργασιακό περιβάλλον, τονίζοντας ότι θα αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, των οποίων το ωράριο θα αλλάξει, εξαιτίας των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία με ένα μηχανισμό που θα διαθέσει 820 εκ ευρώ.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, που παρουσιάζουν πτώση του τζίρου, οι  υφιστάμενοι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης και οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης,

Εργοδότης: Δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%

Αμοιβή: Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό αμοιβή στον ίδιο ύψους 60% επί του καθαρού μισθού του.

Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα καλύπτεται εξ’ολοκλήρου από το κράτος.

Κοινός παρανομαστής για όλες τις παρεμβάσεις είναι οι ρήτρες διατήρησης θέσεων εργασίας: Δεν επιτρέπεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας του εργαζομένου, ούτε αλλαγή των όρων της σύμβασης εργασίας Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε:

  • Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων
  • Επίδομα εποχικής ανεργίας: Δίδεται παράταση του επιδόματος εποχικής ανεργίας για τους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών: Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη στο ύψος του βασικού μισθού για εποχικά εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ως κίνητρο επαναπρόσληψης-
  • Μείωση απαιτήσεων: Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο από τα 100 στα 50.
  • Επιδόματα ανεργίας: Παράταση όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα