ESM: Η αναβάθμισή του φέρνει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα

ESM: Η αναβάθμισή του φέρνει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα
Στιγμιότυπο από Eurogroup AP

Στο προσκήνιο έρχεται η σκληρή επιτήρηση μετά την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα.

Η «αναβάθμιση» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδους Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αλλάζει το σκηνικό για τις χώρες με υψηλό χρέος και φυσικά και την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει πλέον την αρμοδιότητα να πιστοποιεί την βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών. Αν υπάρχει κίνδυνος θα μπορεί να προχωρά σε ένα μνημόνιο με το κράτος μέλος που κινδυνεύει με το πρώτο στάδιο να αφορά αναδιάρθρωση του χρέους και το δεύτερο την σύνταξη ενός προγράμματος λιτότητας με παράλληλη χρηματοδότηση μέχρι το κράτος μέλος που κινδυνεύει να βρεί το βηματισμό του. Ότι δηλαδή κάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις χώρες εντός και εκτός Ευρωζώνης.

Στο τελευταίο Eurogoup όπου υπήρξαν και οι σχετικές αποφάσεις ξεκαθαρίστηκε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα αποτελέσει και τον χρηματοδότη του Ενιαίου Ταμείου Αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα λειτουργήσει από 1/1/2022 αντί το 2024. Συνεπώς θα έχει αυξημένη επιρροή και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των τραπεζών.

Μπορεί όλα αυτά να είναι η υλοποίηση στην πράξη με εξαγγελίες οι οποίες έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν δύο χρόνια και τώρα με το ξέσπασμα της υεγειονομικής κρίσης παίρνουν σάρκα και οστά. Ωστόσο η αναβάθμιση αυτή του ΕΜΣ βάζει σε άλλη διάσταση την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Πρόκριμα σκληρής επιτήρησης

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο εφιάλτης είναι η μετά τον κορονοϊό εποχή που δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2022. Ωστόσο οι νέες αρμοδιότητες μπαίνουν σε ισχύ άμεσα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δούμε την επίδρασή τους από το 2021 που θα είναι κατά βάση ένα έτος «μεταβατικό».

Ο ΕΜΣ έχει προειδοποιήσει ότι από κάποια στιγμή και πέρα θα πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην κρατική παρέμβαση στην οικονομία λόγω κορονοϊού και να αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην «ορθή δημοσιονομική οδό». Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα συνεχιστεί για την Ελλάδα για πολλά χρόνια μετά το τέλος της τυρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Τούτο διότι οι προτεραιότητες που θα θέσει ο ΕΜΣ θα είναι να επιστρέψουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και να σταθεροποιηθεί η καθοδική πορεία του χρέους προς το ΑΕΠ που θα μείνει στα επίπεδα του 200% και φέτος άλλα και του χρόνου.

Στην Ελλάδα θα υλοποιήσει το 2021 έκτακτα μέτρα όπως η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν και στους Θεσμούς ως μέτρα στήριξης της οικονομίας αφού μόνο τέτοια έργα μπορεί να χρηματοδοτήσει εν μέσω κορονοϊού. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θέλει να μονιμοποιήσει τα μέτρα και για τα επόμενα χρόνια.

Μόλις όμως τελειώσει η υγειονομική κρίση θα σταματήσουν και οι διευκολύνσεις που έχει σήμερα η Ελλάδα και όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου: Θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που θα απαιτούν ταχεία μείωση των ελλειμάτων ενώ παράλληλα θα πρέπει να συζητηθεί και η βιωσιμότητα του χρέους. Σε αυτό το σημείο η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ αδύναμη θέση μετά την διακοπή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το οποίο έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Τότε ο νέος αναβαθμισμένος ΕΜΣ θα είναι παρόν να γνωμοδοτήσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να προτείνει λύσεις για την αποκλιμάκωση του. Υπό αυτό το πρίσμα οι μειώσεις φόρων που έχει εξαγγείλει από το 2019 η Κυβέρνηση μέχρι και το 2023 μετά την πανδημία θα πρέπει να περιμένουν αφού αναμένεται προτεραιότητα να δοθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα