Εθνική Τράπεζα: Εντυπωσιακή στροφή σε κερδοφορία σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Δραστικός περιορισμός των κόκκινων δανείων

Εθνική Τράπεζα: Εντυπωσιακή στροφή σε κερδοφορία σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. Δραστικός περιορισμός των κόκκινων δανείων

Θετικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου για την Εθνική Τράπεζα, που βγαίνει νικήτρια σε δύο σημαντικές "μάχες". Τι δείχνουν τα στοιχεία

Δύο σημαντικές «μάχες» κέρδισε η Εθνική Τράπεζα, αν παρατηρήσει κανείς τα αποτελέσματα εννεαμήνου, και ειδικά την πορεία εργασιών του τρίτου τριμήνου. Ο δραστικός περιορισμός των κόκκινων δανείων κατά επιπλέον 1 δις ευρώ το τρίτο τρίμηνο και η επάνοδος σε κερδοφορία ύψους 23 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 23 εκατ ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Οι θετικές προοπτικές της Τράπεζας και στα δύο αυτά μέτωπα, «ευτυχώς» αφορούν και την παρουσία της εκτός συνόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη παρέμειναν κερδοφόρες, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με το εννιάμηνο του 2015, όπως σχολίασε με την ευκαιρία ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα μετά από φόρους και από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κέρδη, ανήλθαν σε 26 εκατ. ευρώ το εννιάμηνο του 2016 έναντι εκτεταμένων ζημιών ύψους 1,7δισ.ευρώ το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στην Ελλάδα και την κερδοφορία στη ΝΑ Ευρώπη, όπου τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 81 εκατ. Ευρώ από 43 εκατ.ευρώ το εννιάμηνο του 2015

Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η Εθνική μείωσε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs)κατά 1 επιπλέον δισ ευρώ (σε τριμηνιαία βάση). Από την αρχή του έτους, η συνολική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 1,9 δισ.ευρώ, αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις και διαγραφές δανείων και καταδεικνύοντας τη συνεχή ισχυροποίηση του ισολογισμού της Τράπεζας.

Ειδικότερα, οι δείκτες Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 150 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σε 46,4% (44,2% σε επίπεδο Ομίλου), στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου . Επίσης, το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,8% στην Ελλάδα (+180 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και σε 56,3% σε επίπεδο Ομίλου (+200 μ.β. σε τριμηνιαία βάση), το υψηλότερο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου

Ετσι, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε σε 35,4% στην Ελλάδα (34,1% σε επίπεδο Ομίλου) και παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του κλάδου .Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών από σωρευμένες προβλέψεις ενισχύθηκε περαιτέρω, ανερχόμενος σε 74,5% στην Ελλάδα (72,9% σε επίπεδο Ομίλου), στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Σύμφωνα με τον ceo της Εθνικής, κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, « τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας καταδεικνύουν τη συνεχή ισχυροποίηση του ισολογισμού και τη βελτιούμενη λειτουργική απόδοση της Τράπεζας. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ μείωσε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα κατά σχεδόν €2 δισ. από την αρχή της χρονιάς, αντανακλώντας τις επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις, καθώς και τις διαγραφές πλήρως καλυμμένων από προβλέψεις δανείων. Δεδομένης αυτής της επίδοσης, οι στόχοι για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα είναι επιτεύξιμοι.

Όσον αφορά στη ρευστότητα της Τράπεζας, τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, καθώς η ΕΤΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από το μηχανισμό ELA κατά €13,1 δισ. από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων έως σήμερα, σε μόλις €4,5 δισ. Οι εισροές καταθέσεων ύψους €0,3 δισ. το Γ’ τρίμηνο στην Ελλάδα, καθώς και η ολοκλήρωση των αποεπενδύσεων από την NBGI και την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, συνέβαλαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα της Τράπεζας, τα κέρδη προ προβλέψεων του Ομίλου καλύπτουν το κόστος πιστωτικού κινδύνου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη θετική λειτουργική αλλά και συνολική κερδοφορία. Οι δραστηριότητες του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη παρέμειναν κερδοφόρες, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσια κέρδη σε σχέση με το εννιάμηνο του 2015.

Ο δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων παρέμεινε ισχυρός, ανερχόμενος σε 16,9%, λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη αποπληρωμή των CoCos και θα ενισχυθεί περαιτέρω από την οργανική κερδοφορία και την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.»

Τα highlights τριμήνου και εννεαμήνου

Στην Ελλάδα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) διαμορφώθηκε σε 201 μ.β. το Γ’ Τρίμηνο του 2016 (198 μ.β. το εννιάμηνο του 2016).Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε σε 191 μ.β. το Γ’ τρίμηνο του 2016 από 216 μ.β. το προηγούμενο τρίμηνο και σε 189 μ.β. σε επίπεδο εννιαμήνου, αντανακλώντας κυρίως την ομαλοποίηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις στην Ελλάδα (€483 εκατ. το εννιάμηνο του 2016 από €2,9δισ. το εννιάμηνο του 2015).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στην Ελλάδα ανήλθαν σε €403 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, θετικά επηρεαζόμενα από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων (-10μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και την περαιτέρω αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA (-€0,9 δισ. σε τριμηνιαία βάση) .

Τα οργανικά έσοδα σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση, θετικά επηρεαζόμενα από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού λόγω της αποπληρωμής των ομολόγων Πυλώνα ΙΙ & ΙΙΙ, τη μείωσης της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA και τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν σε 17% σε ετήσια βάση (+22% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα), θετικά επηρεαζόμενες από τη μείωση των ζημιών από χρηματοοικονομικές πράξεις & τίτλους επενδυτικού χαρτοφυλακίου (€61 εκατ. το εννιάμηνο του 2016 από €208 εκατ. προηγούμενο έτος). Το τρίτο τρίμηνο, τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση σε €205 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, καθώς η μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας αντισταθμίστηκε από τα χαμηλά έσοδα από ασφαλιστικές δραστηριότητες, λόγω της επίπτωσης των χαμηλότερων επιτοκίων στα αποθεματικά.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 11 μ.β. σε ετήσια βάση, ανερχόμενο σε 289 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου το εννιάμηνο του 2016. Σε επίπεδο τριμήνου, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε κατά 10 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανερχόμενο σε 284 μ.β. στην Ελλάδα (293 μ.β. σε επίπεδο Ομίλου, +8 μ.β. σε τριμηνιαία βάση).

Στην Ελλάδα, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €44 εκατ. το Γ΄ τρίμηνο του 2016, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση του κόστους από χρήση των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια βάση το εννιάμηνο του 2016, αντανακλώντας τη μείωση τόσο των δαπανών προσωπικού (-1,4% σε ετήσια βάση) όσο και των γενικών και διοικητικών εξόδων (-6,9% σε ετήσια βάση). Το επικείμενο Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες περαιτέρω μέσα στο 2017.

Σε επίπεδο Ομίλου, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €23 εκατ. το Γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι ζημιών ύψους €23 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τις θετικές τάσεις στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη (κέρδη μετά από φόρους ύψους €28 εκατ. το Γ’ εξάμηνο του 2016, ενισχυμένα κατά 7% σε τριμηνιαία βάση).

Η χρηματοδότηση μέσω ΕLA έχει μειωθεί κατά €13,1 δισ. από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έως σήμερα, ανερχόμενη σε μόλις €4,5 δισ. το Νοέμβριο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της αντίστοιχης έκθεσης των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα. Η Εθνική παραμένει η τράπεζα με τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA στην Ελλάδα. Η Τράπεζα έχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το Ευρωσύστημα να διαμορφώνεται σε €10,2 δισ. που αντιστοιχεί στο 28% των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Oι καταθέσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2016, ήτοι +€0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση. Οι εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα ύψους €0,3 δισ. σε συνδυασμό με την περαιτέρω απομόχλευση των δανείων, οδήγησε το δείκτη Δανείων προς Καταθέσεις σε μόλις 89% στην Ελλάδα και σε επίπεδο Ομίλου, στα χαμηλότερα επίπεδα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σε σχέση με 135% για τον κλάδο.

Τα κεφάλαια της ΕΤΕ θα ενισχυθούν περαιτέρω από την οργανική κερδοφορία και την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ και συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων κεφαλαιακών ενεργειών, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,3%. Ο δείκτης CET 1 ανήλθε σε 16,9%, εξαιρώντας τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) και λαμβάνοντας υπόψη την αποεπένδυση από την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου 2016. Ο δείκτης CET 14 ανέρχεται σε 16,9% και σε 16,3% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα