Εθνική Τράπεζα: Η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2021

Εθνική Τράπεζα: Η στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων κατά 50% μέχρι το τέλος του 2021
Εθνική Τράπεζα Eurokinissi

Μετά την πώληση του κόκκινου χαρτοφυλακίου στην Κύπρο, ακλουθεί άμεσα η συμφωνία για τη Ρουμανία, η τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,3 δισ. ευρώ και η ένταξή της στον «Ηρακλή». Προς πώληση και δάνεια εταιρειών.

Ιδιαίτερο βάρος στην ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων του Ομίλου ρίχνει αυτή την περίοδο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 10,3 δις. στο τέλος του 6μήνου 2020.

Μετά την υπογραφή σύμβασης με την BainCapital για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο, λογιστικής αξίας 325 εκατ. ευρώ την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ανακοινώσει άμεσα και την πώληση στην ίδια εταιρεία χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη Ρουμανία συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς και η αρμόδια Διεύθυνση της τράπεζας θα επικεντρωθεί στην τιτλοποίηση του project Frontier μικτής λογιστικής αξίας 6,3 δις. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να περιλαμβάνει στεγαστικά δάνεια σε ποσοστό άνω του 90%. Στο μέτωπο των εν δυνάμει επενδυτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ζωηρό και στη λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνονται τα ξένα funds που έχουν δώσει το παρών σε όλες τις αντίστοιχες κινήσεις του κλάδου.

Μέσω της συγκεκριμένης τιτλοποίησης η τράπεζα στοχεύει στη μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων κάτω από τα 5 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος του 2021, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης NPE θα υποχωρήσει κοντά στο 15%.

Αίτημα στον Ηρακλή

Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα υποβάλει εντός του Νοεμβρίου αίτημα για την ένταξή της στο μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Πρόκειται για την τέταρτη τράπεζα που αναμένεται να ενταχθεί στον «Ηρακλή», κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο των εγγυήσεων που έχουν εγκριθεί έως σήμερα στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την πώληση των δύο «μικρών» χαρτοφυλακίων σε Κύπρο και Ρουμανία η διοίκηση της Εθνικής έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα την πώληση τεσσάρων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Earth ύψους 2 δισ. ευρώ,για το χαρτοφυλάκιο Mirror αξίας 1,2 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο Symbol αξίας 900 εκατ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο Icon αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Τρεις πωλήσεις εταιρικών δανείων

Παράλληλα με την πώληση πακέτων η Εθνική Τράπεζα τρέχει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση δανειακών απαιτήσεων συγκεκριμένων εταιρειών όπως η Ελληνική Χαλυβουργία, η Vivartia, και η Audiovisual.

Η αρχή έγινε με την εντολή που δόθηκε από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς στην Deloitte, για την πώληση των δανείων της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Ακολούθησε η ανάθεση στην AxiaVentures καθώς και σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία της εντολής πώλησης των απαιτήσεων της τράπεζας από τη Vivartia. Η διαδικασία έχει παγώσει εν αναμονή των διαπραγματεύσεων μεταξύ CVC και MIG για την αγορά από το privateequityfund του 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia.

Τον ίδιο δρόμο η Εθνική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει και έναντι της Audiovisual όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναθέσει σε μεγάλη ελεγκτική εταιρεία χρέη χρηματοοικονομικού συμβούλου για τη διαδικασία της συγκεκριμένης πώλησης.

Στα 10,3 δις. τα κόκκινα δάνεια στο 6μηνο

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι η μόνη μεταξύ των τεσσάρων συστημικών που δεν συνδυάζει την τιτλοποίηση με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας (μοντέλο hivedown) και τη μεταφορά προσωπικού (μοντέλο carveout) σε ξεχωριστή ανεξάρτητη εταιρεία, όπως έχουν κάνει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank και δρομολογεί η AlphaBank.

Το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) της τράπεζας αποτελείται κατά κύριο λόγο από στεγαστικά δάνεια, που σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 4,4 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της τιτλοποίησης. Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ στο 1 δισ. ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και στα 600 εκατ. ευρώ είναι τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο NPEs διαμορφώθηκε στο τέλος του α΄ εξαμήνου στα 10,3 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 30,9%. Η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε αναστολές δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του α΄ εξαμήνου, από τα οποία το 1,5 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά, ενώ στα 2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι αναστολές δόσεων για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα