Εθνική Τράπεζα: Ντέρμπυ Intrum – DoValue για το project Frontier

Εθνική Τράπεζα: Ντέρμπυ Intrum – DoValue για το project Frontier
Εθνική Τράπεζα Shutterstock

Στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Το κόστος έχει πλήρως απορροφηθεί από τον ισολογισμό χωρίς να επιφέρει καμία κεφαλαιακή επιβάρυνση.

Σε ντέρμπυ μεταξύ της Intrum και της DoValue εξελίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr ο διαγωνισμός για την απόκτηση του πακέτου κόκκινων δανείων αξίας 6,1 δισ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας (project Frontier).

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας παρέλαβε χθες τις δεσμευτικές προσφορές από τα τέσσερα επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Fortress με την Bain Capital και την doValue ως servicer, την Pimco με την Quant ως servicer, τη σουηδική Intrum και το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με την Cepal.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν, η Intrum και το σχήμα DoValue – Bain Capital – Fortress φαίνεται να έχουν καταθέσει τα υψηλότερα τιμήματα.

Στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελεί την περίμετρο του Frontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια.

Η Εθνική Τράπεζα έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes) συνολικής αξίας έως 3,3 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης θα αποτελέσουν οι τίτλοι μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes) και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes).

Η τιτλοποίηση της Εθνικής διαφέρει σημαντικά από τις τιτλοποιήσεις των υπόλοιπων τραπεζών, καθώς δεν συνδυάζεται με τη μεταβίβαση εταιρείας διαχείρισης κόκκινων. Έτσι mezzanine τίτλος για τον οποίο οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν προσφορά σε συνδυασμό με το συμβόλαιο για τη διαχείριση αυτών των δανείων, διαμορφώνεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Αρχές Ιουλίου ο προτιμητέος επενδυτής

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς η επιλογή του επενδυτή για το Project Frontier θα γίνει στις αρχές Ιουλίου με στόχο το κλείσιμο της συναλλαγής το τρίτο 3μηνο του 2021.

Ήδη, όλο το κόστος από το σχήμα Frontier αλλά και της νέας τιτλοποίησης κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ που προγραμματίζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχουν πλήρως απορροφηθεί από τον ισολογισμό στην τράπεζα, χωρίς να επιφέρουν καμία κεφαλαιακή επιβάρυνση, φέρνοντας τον όμιλο πολύ κοντά στην οριστική εξυγίανση του ισολογισμού του.

Αντίθετα, απελευθερώνουν κεφάλαια και η Εθνική Τράπεζα θα γράψει φέτος και το 2022 κεφαλαιακή ενίσχυση 170 μονάδων βάσης από τις συναλλαγές του Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επίσης, μηδενική επίπτωση στα κεφάλαια εκτός από την νέα τιτλοποίηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022, θα έχει και η απόσβεση του φετινού αναβαλλόμενου φόρου.

Με τις δύο τιτλοποιήσεις αλλά και τις περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης το 2022 αλλά και της αύξησης των δανειοδοτήσεων της τράπεζας εκτιμάται ότι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα διαμορφωθεί κοντά στο 3%, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των τραπεζών της ευρωζώνης, μέχρι το τέλος του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Εθνική Τράπεζα πέτυχε την μείωση του δείκτη NPEs σε 13,6% από 29,3% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της ΕΤΕ στην Ελλάδα μειώθηκαν το 2020 κατά τα 2/3 σε 4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα