Εθνική Τράπεζα: Θέμα ημερών η συμφωνία για τον τομέα POS

Εθνική Τράπεζα: Θέμα ημερών η συμφωνία για τον τομέα POS
Εθνική Τράπεζα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Η έκρηξη των συναλλαγών με κάρτες το 2021 που οδήγησε τη δαπάνη στα 30 δις και τον αριθμό των συναλλαγών πάνω από το 1 δις., πυροδοτεί συμφωνίες των τραπεζών με τεχνολογικούς κολοσσούς του κλάδου.

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της EVO Payments, για την από κοινού δραστηριοποίηση των δύο πλευρών στον τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης πράξεων πληρωμής (POS).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με εξαιρετικά επωφελή αποτέλεσμα για την Εθνική Τράπεζα.

Η συμφωνία θα προβλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα θα αποσχίσει τον κλάδο, εισφέροντάς τον σε μια 100% θυγατρική της εταιρεία, η οποία θα λάβει άδεια λειτουργίας ιδρύματος πληρωμών. Στη συνέχεια θα πωλήσει το 50% της εταιρείας στην EVO Payments, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους πληρωμών, με τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και προσφορά νέων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πέτυχε ώστε η συνολική επιχειρησιακή αξία του κλάδου και επομένως της νέας εταιρείας, που θα αποτελέσει το όχημα του joint venture, να αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδα υψηλότερα των 300 εκατ. ευρώ.

Πηγές με γνώστη της διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι η EVO Payments κάθισε στο τραπέζι με μια προσφορά αποτίμησης για την συγκεκριμένη δραστηριότητα της Εθνικής Τράπεζας ελαφρώς υψηλότερα των 150 εκατ. ευρώ για να επέλθει η τελική συμφωνία λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, αναδεικνύοντας και την επιτυχία της διαπραγμάτευσης από πλευράς της ελληνικής τράπεζας.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Η άνθηση που γνωρίζουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος ερμηνεύει και το υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τομέα των υπηρεσιών αποδοχής και εκκαθάρισης των καρτών με την είσοδο σημαντικών τεχνολογικών κολοσσών του κλάδου.

Την αρχή έκανε η τράπεζα Πειραιώς προχωρώντας στην πώληση του τομέα αποδοχής και εκκαθάρισης καρτών στον ιταλικό όμιλο Euronet και ακολούθησαν η Alpha Bank, η οποία προχώρησε σε συνεργασία με τον όμιλο Nexi για την πώληση του 51% της σχετικής δραστηριότητας. Από την πλευρά της η Eurobank προχώρησε στην πώληση του 80% του κλάδου στον αμερικανικό όμιλο Worldline, ενώ στην τελική ευθεία είναι και ανάλογη συμφωνία της Εθνικής τράπεζα με την Evo Payments.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα φέρνουν την αποτίμηση της δραστηριότητας για τις τρεις συστημικές τράπεζες κοντά στο 1 δισ. ευρώ, με προοπτική ανάλογα και με το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχει υπογράψει κάθε τράπεζα να εισπράττει και μερίδιο των μελλοντικών εσόδων από προμήθειες.

Ενδεικτικά η συμφωνία πώλησης του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών της Τράπεζας Πειραιώς στη Euronet Worldwide, προέβλεπε τίμημα 300 εκατ. ευρώ και 10ετή τουλάχιστον αποκλειστική συνεργασία πωλήσεων και διανομής με τον διεθνή όμιλο από την οποία η Τράπεζα Πειραιώς θα εισπράττει προμήθειες από τα μελλοντικά καθαρά έσοδα που θα δημιουργούνται από τη δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών αποδοχής καρτών.

Αντίστοιχα η επιχειρηματική αξία της συναλλαγής μεταξύ Alpha Bank και Nexi ορίστηκε στα 307 εκατ. ευρώ για το 100% του τομέα αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών της Alpha Bank. Η συμφωνία αναμένεται να προσθέσει 45 μονάδες στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η συμφωνία Eurobank – Wordline αποτιμήθηκε στα 320 εκατ. ευρώ για το 100% της νέας εταιρείας και η Τράπεζα θα συμμετάσχει στη νέα εταιρεία με ποσοστό 20%.

Έκρηξη συναλλαγών

Την ίδια στιγμή έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες καταγράφηκε στο 9μηνο του 2021 γεγονός που οι τράπεζες το αποδίδουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι συναλλαγές με κάρτες αυξήθηκαν το 9μηνο του τρέχοντος κατά 26,1% σε ότι αφορά την αξία και κατά 22% σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών. Συγκεκριμένα η δαπάνη που έκαναν οι Έλληνες μέσω καρτών ανήλθε στα 29,5 δισ. ευρώ έναντι 25,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών αυξήθηκε από τα 891,8 εκατ. σε 1.060 δισ.

Παράλληλα οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2021 σε 18,9 εκατομμύρια, οριακά αυξημένες κατά 0,2% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2020. Στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται αύξηση κατά 4% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη μέση αξία να ανέρχεται σε 1.989 ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 5%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.177 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 2% και διαμορφώθηκε σε 962 ευρώ.

Υπερδιπλάσιος ήταν την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών από ξένους κατόχους καρτών, καθώς ο τουρισμός ανέκαμψε φέτος, αποκαθιστώντας σημαντικό μέρος των απωλειών της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 112,5% και ανήλθε στα 5,3 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2020, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι τουρίστες αυξήθηκε κατά 100,6% και ανήλθε στα 82,5 εκατ. από 41,1 εκατ. το 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα