Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Στις Βρυξέλλες οι μεταρρυθμίσεις και τα προτεινόμενα έργα

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Στις Βρυξέλλες οι μεταρρυθμίσεις και τα προτεινόμενα έργα
Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης Eurokinissi

Στο Σχέδιο αναλύονται οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από την Επιτροπή εντός διμήνου και θα περάσει και από το Συμβούλιο προς έγκριση.

Αργά το βράδυ της Μ. Τρίτης, θα σταλεί στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυσέλιδο κείμενο  (1000 περίπου σελίδες) η κυβέρνηση περιγράφει τη δική της εκδοχή για την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας με αιχμή τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Ουσιαστικά αναλύονται μια σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται οι εξης μεταρρυθμίσεις:

1.       Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)

2.       Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης

3.       Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα

4.       Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών

5.       Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση

6.       Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα

7.       Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων

8.       Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, “έξυπνες” βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη)

9.       Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

10.   Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης

11.   Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)

12.   Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα

13.   Μεταρρύθμιση  του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών

Κύρια χαρακτηριστικά

Βασικό χαρακτηριστικό του σχεδίου είναι ότι δίνει βάρος στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, στη βάση τραπεζικών κριτηρίων επιλεξιμότητας. Παράλληλα προτάσσεται η εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, με τα επενδυτικά έργα να αξιολογούνται στη βάση προτεραιότητας και ωρίμανσης των έργων. Σύμφωνα, δηλαδή,  με όσα έχουν αναφερθεί από το οικονομικό επιτελείο, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και το μομέντουμ για το ΑΕΠ, τα έργα  θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση, δηλαδή με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και στη συνέχεια θα καλυφθούν αναδρομικά με πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άμεσα, έτσι, αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ, δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης ή στήριξης των λιγνιτικών περιοχών.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η αποδέσμευση τους θα γίνεται:

  • Αποκλειστικά με κριτήρια της αγοράς
  • Μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό και δημοσιονομικό κόστος
  • Χρηματοδοτική συμμετοχή τραπεζών και επενδυτών (τουλάχιστον 30% και 20% αντιστοίχως)

 Στην αιχμή του σχεδίου, όπου θα πρέπει να «πατούν» τα έργα, βρίσκονται τομείς όπως:

  • Πράσινη μετάβαση
  • Ψηφιακή μετάβαση
  • Εξωστρέφεια
  • Καινοτομία
  • Οικονομίες κλίμακος μέσω επιχειρηματικών συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

Το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δις. ευρώ ( 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις,  12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026. Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ η εκταμίευση των οποίων θα γίνει μετά τον Αύγουστο.           

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα