Eurobank: Επέκταση της διεθνούς παρουσίας σε Μ. Ανατολή, Η.Α.Ε και Ασία

Διαβάζεται σε 4'
Eurobank
Eurobank SOOC Alexandros Michailidi

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Eurobank από την διεθνή της παρουσία. Ο ρόλος κλειδί της Ελληνικής Τράπεζα στην Κύπρο, η Δημόσια Προσφορά το ερχόμενο Καλοκαίρι και οι επόμενες κινήσεις.

Σε «ατμομηχανή» της κερδοφορίας του Ομίλου εξελίσσονται οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank, συμβάλοντας σε ενοποιημένη βάση για το 2023 κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που θα «εκτοξευτεί» κατά την τρέχουσα χρήση με την ενοποίηση του 100% των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο.

Την ίδια στιγμή η περαιτέρω διεθνοποίηση της Eurobank αποτελεί από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια και ήδη μέσα στο 2024, προχωράει η ίδρυση γραφείων αντιπροσωπείας στην Ασία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μέση Ανατολή επεκτείνοντας την παρουσία της προς ανατολάς.

Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, η Eurobank προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην δημιουργία γραφείων αντιπροσωπείας τόσο στην Ινδία όσο και στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι η Ινδία εκτός από τους αλματώδεις ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια αποτελεί και την χώρα καταγωγής του βασικού της μετόχου Prem Watsa του ομίλου Fairfax.

Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση έχει ήδη προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα ταξίδια για τις σχετικές επαφές στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να ανοίξει τοπικά γραφεία αντιπροσωπείας σε Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι.

Διεθνή κέρδη 500 εκατ.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με κύκλους της τράπεζας οι διεθνείς δραστηριότητες συμβάλλουν κατά 500 εκατ. ευρώ στα συνολικά κέρδη του Ομίλου για το 2023, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν όταν η Eurobank ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση του συνόλου της συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Σημειώνεται ότι για την οικονομική χρήση του 2023 η συμμετοχή της κυπριακής τράπεζας ισοδυναμεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ ποσό που υπολογίζεται αναλογικά για το 29,2% που έχει ήδη αποκτηθεί. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις εποπτικές αρχές της Μεγαλονήσου μέχρι τις αρχές του Καλοκαιριού και την Eurobank να ενοποιεί το σύνολο της κερδοφορίας της για την οικονομική χρήση του 2024.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής και μετά την τελευταία πρόταση εξαγοράς, η Eurobank ελέγχει το 55,6% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, ποσοστό, που μετά από δημόσια πρόταση, μπορεί να φθάσει στο 65% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια οι μέχρι σήμερα κινήσεις τελούν υπό τις απαραίτητες εγκρίσεις.

«Με την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η Eurobank θα καταστεί η Τράπεζα των 100 δισ ευρώ σε κεφάλαια» επισημαίνει ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας και υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.

Την ίδια στιγμή οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη λειτουργία της Eurobank στην Κύπρο – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας της θυγατρικής πλέον Ελληνικής Τράπεζας – θα έχουν ως αποτέλεσμα τα υπό διαχείριση κεφάλαια στην κυπριακή αγορά να προσεγγίζουν τα 30 δισ ευρώ. Πρόκειται για το σύνολο των 20 δισ ευρώ υπο διαχείριση κεφάλαια της Ελληνικής και επιπλέον 8,5 δισ ευρώ από την αυτόνομη παρουσία της Eurobank στην Κύπρο.

Τον Ιούλιο η Δημόσιο Προσφορά

Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στο μέτωπο της κυπριακής αγοράς, η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η κατάθεση της Δημόσιας Προσφοράς τοποθετείται τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ θα έχει προηγηθεί μέχρι τον Απρίλιο η κατ’ αρχήν έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα για να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσοστό που ελέγχει σήμερα η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και ύστερα από την εξαγορά τριών πακέτων μετοχών ανέρχεται σήμερα σε 55,6%. Η πρώτη κίνηση στην κυπριακή τράπεζα ήταν η απόκτηση ενός πακέτου μετοχών 29,2% με την εξαγορά από την Eurobank των συμμετοχών των Third Point, Servest και Wargaming Group. Ακολούθησε τον Αύγουστος του 2023 η εξαγορά ενός ακόμη πακέτου μετοχών ύψους 17,3% από την Poppy sa και την Pimco και λίγο αργότερα προστέθηκε η εξαγορά ενός ακόμη ποσοστό 7,2% από το Wargaming Group.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η διοίκηση της Εurobank εκτιμά ότι σε ένα διάστημα δύο μηνών μετά την λήψη όλων των παραπάνω εγκρίσεων, σε Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, οι οποίοι είναι το Demetra Holding με 20% και το σωματείο εργαζομένων με 12%.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικές καταθέσεις 15,7 δισ ευρώ, δάνεια 7,5 δισ ευρώ και συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 20 δισ ευρώ. Η κερδοφορία της φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα