Eurobank Καραβίας: Περαιτέρω μεγέθυνση του Ομίλου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων

Διαβάζεται σε 3'
Τράπεζα Eurobank
Τράπεζα Eurobank INTIME

Η Eurobank θα ενισχύσει την παρουσία της στις τρεις υφιστάμενες αγορές μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και δεν θα επιδιώξει είσοδο σε νέες αγορές.

Αποφασισμένη να εξερευνήσει τυχόν ευκαιρίες μεγέθυνσής της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή εμφανίστηκε η διοίκηση της Eurobank κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Συγκεκριμένα ο Διευθύνων Σύμβουλος Φ. Καραβίας ερωτηθείς για την επέκταση της Eurobank μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, είπε ότι αρχή είναι ότι η τραπεζική χρειάζεται μέγεθος. Επομένως, η Eurobank θα ενισχύσει την παρουσία της στις τρεις υφιστάμενες αγορές μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και δεν θα επιδιώξει είσοδο σε νέες αγορές, αποκτώντας μικρή παρουσία. Πρόσθεσε επίσης ότι η μεγέθυνση θα επιδιωχθεί και μέσω αύξησης του πελατολογίου στο asset management και private banking εκτός Ελλάδας και Κύπρου, στην Ευρώπη και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, με δυναμική τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει 20 εκατ. πελάτες. Ερωτώμενος για την αγορά της Ινδίας, ο κ. Καραβίας είπε ότι στόχος της Eurobank είναι να αποτελέσει την πύλη για την είσοδο ινδικών κεφαλαίων στην ΕΕ.

Παράλληλα ο κ. Καραβίας παρουσίασε στους αναλυτές το Business Plan του Ομίλου Eurobank για την επόμενη τριετία τονίζοντας ότι θα στηρίζεται στην αύξηση των διαφορετικών πηγών εσόδων από δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων με έμφαση στην Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η απόδοση κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026. Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος φέτος, ο κ. Καραβίας έκανε λόγο για μέρισμα περίπου 9 σεντς και διανομή τουλάχιστον του 25% των κερδών του 2023.

Οι στόχοι της περιόδου 2024-2026, όπως ανέφερε, έχουν ως εξής:

  • Σταθερή οργανική κερδοφορία σε όλη την τριετία, με οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,5 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 1,6 δισ. το 2026
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 15% φέτος και 13% το 2026
  • Ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή 2,25 ευρώ το 2024 και γύρω στα 2,65 ευρώ το 2026
  • Ποσοστό διανομής κερδών άνω του 25% το 2024 και περίπου 50% το 2026
  • Δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 3,5% φέτος και περίπου 3% τα επόμενα χρόνια (ο Καραβίας είπε ότι η εικόνα της ποιότητας ενεργητικού είναι καλύτερη από ό,τι θα αναμενόταν και τόνισε ότι η Τράπεζα έχει μείωση περίπου μισού δισ. ευρώ στα δάνεια του stage 2)
  • Δείκτη κεφαλαίων CET 1 άνω του 17% σε όλη την τριετή περίοδο, 250 – 300 μονάδες βάσης υψηλότερα από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και μάλιστα χωρίς έκδοση ομολόγου ΑΤ 1. Η υπερβάλλουσα ρευστότητα θα επιτρέψει στην Τράπεζα να εξερευνήσει τυχόν ευκαιρίες μεγέθυνσής της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως να διασφαλίζει τους υψηλούς δείκτες διανομής μερίσματος για την ανταμοιβή των μετόχων της.

Ο κ. Καραβίας δήλωσε ότι η Eurobank αναμένει φέτος αύξηση δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ και κατά 8,5 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι και το 2026 και αύξηση καταθέσεων κατά 2 και 6,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ερωτώμενος για την εξαγορά εξυγιασμένων δανείων, είπε ότι δεν θα είναι μία δουλειά του 2024, αλλά του 2025 και 2026, καθώς ο επόπτης (SSM) θα ήθελε να δει ακόμη περισσότερα στοιχεία για να δώσει κατεύθυνση.

Το επιχειρηματικό πλάνο της Eurobank, όπως σημείωσε ο κ. Καραβίας έχει στηριχθεί στην πρόβλεψη για τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος (στο 3,25%) και στην πρόβλεψη για επιτόκιο 2,75% το 2025 και το 2026.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα