Eurogroup – Ελλάδα: Η απόφαση – “ορόσημο” για το χρέος και τα “καμπανάκια”

Eurogroup – Ελλάδα: Η απόφαση – “ορόσημο” για το χρέος και τα “καμπανάκια”
Eurogroup Eurokinissi

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ για το χρέος και την μείωσή του προωθεί η απόφαση του Eurogroup.

Για μια απόφαση ορόσημο του Eurogroup, για την Ελλάδα έκανε λόγο τη Δευτέρα σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης του οργάνου, όπου δόθηκε πράσινο φως, εκτός από την εκταμίευση της όγδοης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (725 εκατομμύρια ευρώ που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία) και στη μείωση του επιτοκιακού βάρους (step up margin) 2% σε δάνειο από τον EFSF που αντιστοιχεί σε άλλα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Ελλάδα θα τα πλήρωνε από το 2023 μέχρι το 2049.

“Το Eurogroup, στη σημερινή (χθες) συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα. Απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

  • την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
  • τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
  • τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη” συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Είναι μια ιστορική στιγμή” είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Πασκάλ Ντόναχιου τονίζοντας ότι πλέον η Ελλάδα στέκεται “στα δικά της πόδια”. Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της.

“Εξαιρετικά νέα” χαρακτήρισε την απόφαση ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. “Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από όσα περιμέναμε πριν 4 χρόνια” επεσήμανε και ο νέος επικεφαλής του ESM κ. Πιερ Γκραμένια.

Τα σημεία προσοχής

Πάντως στο ανακοινωθέν του το Eurogroup καλεί την Αθήνα να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις κι εστιάζει στο θέμα της δευτερογενούς αγοράς “κόκκινων δανείων”, σημείο όμως που μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς, δημιουργεί πολιτικούς “τριγμούς”, ενώ σημειώνει ότι μια συνολική θεώρηση της πορείας θα γίνει στη νέα έκθεση των θεσμών την άνοιξη.

Πάντως η Κομισιόν για τη χώρα μας, συνολικά, εστιάζει στα εξής σημεία που πρέπει να καταγραφεί πρόοδος:

  • η δημιουργία και λειτουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων,
  • η αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας,
  • η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας,
  • η εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες
  • η εφαρμογή του sale and lease back και ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα