Εurogroup προς Ελλάδα: Πρώτα τα έργα, μετά η έγκριση των δαπανών

Εurogroup προς Ελλάδα: Πρώτα τα έργα, μετά η έγκριση των δαπανών
Συνεδρίαση του Eurogroup Eurokinissi

Την αναβολή της συζήτησης για χρήση των κερδών από τα ομόλογα σε δημόσιες επενδύσεις προανήγγειλαν οι Βρυξέλλες οι οποίες βλέπουν την Ελλάδα να μην μπορεί να υλοποιήσει ούτε και το «πετσοκομμένο» ΠΔΕ του 2019.

Το αυριανό Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση προς την Ελλάδα των 767 εκ. ευρώ που αποτελούν την δεύτερη δόση από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η έκθεση της ΕΕ για την 4η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, ήταν απολύτως θετική δίνοντας μάλιστα και το έναυσμα για την εκταμίευση της δόσης.

Η νέα κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς την αλλαγή της χρήσης των εξαμηνιαίων δόσεων από τα κέρδη των ομολόγων. Αντί για την χρήση των χρημάτων αυτών για την μείωση του χρέους, θέλει να χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις.

Όλα θα ήταν ιδανικά και η έγκριση της αλλαγής χρήσης, θα μπορούσε να γίνει χωρίς πολλές αντιρρήσεις αν η Ελλάδα έδειχνε ότι μπορεί να υλοποιήσει εγκαίρως το δικό της Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ωστόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση, δήλωνε μέσω των προϋπολογισμών υψηλά ποσά ως προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και στη συνέχεια τα μετέφερε στην γενική Κυβέρνηση και τις ΔΕΚΟ για να αυξάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτό μέχρι το τέλος του 2018, γιατί το 2019 οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις άφησαν πίσω το σημαντικότερο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων που αφορά την «ωρίμανση» των δημοσίων έργων. Την ολοκλήρωση δηλαδή όλων των απαραίτητων μελετών πριν ξεκινήσει το έργο.

Διαδικασίες πολύπλοκες χρονοβόρες και με πολλά προβλήματα, που θα πρέπει να λυθούν πριν φτάσει ένα έργο στο σημείο μηδέν. Το αποτέλεσμα είναι στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου τα έσοδα του ΠΔΕ (που αφορούν κυρίως κοινοτικές εισροές από ΕΣΠΑ ) να υστερούν έναντι του στόχου κατά 850 εκ ευρώ. Τούτο, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος περικόπηκε από τα 6,75 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν στον προϋπολογισμό του 2019 στα 6,1 δισ. ευρώ που τέθηκε ως στόχος στο προϋπολογισμό του 2020. Ακόμη όμως και αυτός ο στόχος υπάρχει προβληματισμός αν μπορεί να υλοποιηθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Όλα αυτά επισημάνθηκαν και στο EWG της προπερασμένης Δευτέρας με πρώτες την Γερμανία και τους συμμάχους της να αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες αναπτυξιακές δαπάνες όταν δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτές που έχει ήδη.

Νέες προϋποθέσεις

Εκτός όμως από αυτήν την λογική απορία, την οποία θα πρέπει να απαντήσουμε ως χώρα υπάρχει και άλλη μια αιτία για την όποια η αλλαγή χρήσης μπορεί να γίνει μόνο από την επόμενη δόση των κερδών των ομολόγων: Κάθε αλλαγή θα πρέπει να συνοδεύεται και από νέες προϋποθέσεις.

Θα πρέπει δηλαδή μετά την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο δεσμεύσεων η σταδιακή εκπλήρωση του οποίου θα κρίνει και την εκταμίευση των δόσεων από τα κέρδη των ομολόγων ως το 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα