Eurogroup: “Ναι” και στη δόση και στην αποπληρωμή του ΔΝΤ

Eurogroup: “Ναι” και στη δόση και στην αποπληρωμή του ΔΝΤ
Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο AP

Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η καταβολή της δόσης θα δώσει ένα θετικό μήνυμα και στις αγορές ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κανονικότητα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο στην τοποθέτηση για την Ελλάδα ανέφερε ότι η χώρα μας εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της καθώς παρουσίασε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και έτσι ελήφθη από το Eurogroup η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Ο κ Σεντένο τόνισε ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η καταβολή της δόσης θα δώσει ένα θετικό μήνυμα και στις αγορές ότι η Ελλάδα κάνει βήματα προς την κανονικότητα.

Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί επανέλαβε την πρόοδο της Ελλάδας, η οποία αποτυπώνεται και στην αναθεωρημένη έκθεση της Commission για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τόνισε ότι το νέο πλαίσιο για την προστασίας (που ήταν όπως είπε ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα), το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι στοχεύει στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων με όποιες ενστάσεις και περαιτέρω βήματα χρειάζονται για να συμπληρωθεί.

«Η Ελλάδα με τις προσπάθειες της δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει στον δρόμο της ευημερίας και της ανάπτυξης και να γίνει το επόμενο success story για την Ευρώπη» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου κ. Μπενουά Κερέ παραδέχθηκε ότι το νέο σχέδιο που παρουσίασε και ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση βοηθά τις τράπεζες στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και γι’ αυτό ελήφθη και η απόφαση για την καταβολή της δόσης.

Τόνισε πάντως ότι έχει μεγάλη σημασία η γρήγορη εφαρμογή του νέου νόμου καθώς και η υιοθέτηση από την Ελλάδα της απαραίτητης δευτερεύουσας νομοθεσίας με την οποία θα συνδέονται όλα τα καθεστώτα προστασίας πρώτη κατοικίας και κυρίως τα υπόλοιπα του νόμου Κατσέλη και το νέο καθεστώς.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε και αυτός την ικανοποίησή του για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που οδήγησε στη σημερινή απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 973 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία όπως είπε αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Μαίου.

Όπως είπε το ποσό απαρτίζεται από 644 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και 339 εκατ. ευρώ από την εξοικονόμηση του επιτοκιακού πέναλτι που είχε η Ελλάδα από το 2016 για δάνειο ύψους 12 δισ. ευρώ για επαναγορά χρέους.

Θετικοί όλοι στην αποπληρωμή ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόωρη μερική έστω αποπληρωμή από την Ελλάδα του χρέους της προς το ΔΝΤ, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Είναι πολύ λογικό και θεμιτό να γίνει αυτό με δεδομένο ότι σήμερα η Ελλάδα πληρώνει για το χρέος της προς το Ταμείο επιτόκιο κοντά στο 5% ενώ πλέον η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τις αγορές ».

Στην ίδια ερώτηση ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε θετικός τονίζοντας ότι « Κάτι τέτοιο αποδεικνύει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα Κάτι τέτοιο έκαναν μετά το τέλος των προγραμμάτων τους και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Υπόμνηση και για την περικοπή του αφορολόγητου

Στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε το Eurogroup η χώρα μας καλείται να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στις μισθολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Χαιρετίζεται η δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος διευρύνοντας τη φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, των κοινωνικών προγραμμάτων, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της είσπραξης φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Η ανακοίνωση του Eurogroup δίνει έμφαση και στο θέμα της ταχείας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Συγκεκριμένα σημειώνει ότι θα πρέπει «να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην εφαρμογή σχεδίου δράσης για την πτώχευση νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το απόθεμα υποθέσεων ως τα τέλη του 2021.»

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση για τη δόση ελήφθη στις 10.30 με δεδομένο ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντη του συμβουλίου των υπουργών.

Μετά και την θετική γνώμη και των υπουργών οικονομικών θα ξεκινά η διαδικασία των εγκρίσεων από τα εθνικά κοινοβούλια. Παρότι τα 974 εκατ. ευρώ δεν αποτελούν δόση δανείου αλλά επιστροφή κερδών, η έγκριση από Γερμανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία και Σλοβακία είναι μέρος της συμφωνίας της ενισχυμένης εποπτείας.

Τα χρήματα της δόσης είναι σε ειδικό λογαριασμό που διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενώ θα εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων και συνεδριάσει τυπικά και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να την εγκρίνει κάτι που αναμένεται κοντά στα μέσα Μαΐου αφού στο μεταξύ μεσολαβούν και η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 του μήνα και οι εορτές του Πάσχα.

Στο μεταξύ την επόμενη εβδομάδα και έχοντας ολοκληρώσει και τυπικά την δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα που θα αφορά την ενεργοποίηση της ρύθμισης των 120 δόσεων προς ταμεία και εφορίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα