Eurostat: Εκτόξευση τιμών – Στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Eurostat: Εκτόξευση τιμών – Στο 8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο
Σούπερ Μάρκετ Eurokinissi

Συνεχίζει το ανοδικό του σπιράλ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη με την ενέργεια να είναι στην πρώτη γραμμή.

Με αυξητικό ρυθμό 8% κινείται με βάση τη Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο, την ώρα που ο μέσος όρος ανάμεσα στα κράτη της ευρωζώνης είναι στο 7,5%, από 5.9% τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή η ενέργεια σε επίπεδο ευρωζώνης έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και οι υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).

Ειδικότερα, για την Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης που χρησιμοποιείται για να μπορούν να συγκριθούν οι τιμές με την υπόλοιπη ευρωζώνη κατέγραψε νέο ρεκόρ το Μάρτη, μετά την άνοδό του κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκε ανοδικά κατά 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η άνοδος ήταν 5,5% τον Ιανουάριο και κατά 4,4% τον Δεκέμβριο, κάτι που φανερώνει τη συνεχή επιτάχυνση του φαινομένου. Να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2021 ο πληθωρισμός ήταν στο -2%.

Ήδη, βέβαια, η κυβέρνηση έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό, από 1% τον Δεκέμβριο σε έως 4% με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, ωστόσο και αυτό το ποσοστό φαντάζει στη δεδομένη συγκυρία μετριοπαθές.

Στο μεταξύ στις 8 Απριλίου θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό και θεωρείται δεδομένη νέα άνοδος για τον εγχώριο δείκτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα