Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Στιγμιότυπο από λαϊκή αγορά
Στιγμιότυπο από λαϊκή αγορά MENELAOS MICHALATOS / SOOC

Στην Ελλάδα η άνοδος τιμών ήταν η 5η ταχύτερη στην Ευρωζώνη με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πλέον οι ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει τον Ιούνιο ο πληθωρισμός καθώς, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/7) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), τον Ιούνιο, με βάση το "καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών” - που χρησιμοποιεί η ίδια (εναρμονισμένος δείκτης) και είναι σχετικά διαφοροποιημένο από το αντίστοιχο της ΕΛΣΤΑΤ - έφτασε  στο 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,5% και στη συνέχεια η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει αύξηση στο 11.3%  Στην ευρωζώνη καταγράφηκε επίσης άνοδος σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο. 

Σε σχέση με τους παράγοντες που οδήγησαν στο νέο σπιράλ ακρίβειας στην ευρωζώνη, η ενέργεια και πάλι ήταν η βασική αιτία για την "κούρσα".
 

Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Συγκεκριμένα, στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% τον Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πληθωρισμός, Ακρίβεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρώ, ΕΛΣΤΑΤ
SHARE:

24Media Network