Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο

Ακρίβεια: Νέο πληθωριστικό σοκ – Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιούνιο
Στιγμιότυπο από λαϊκή αγορά Menelaos Michalatos / SOOC

Στην Ελλάδα η άνοδος τιμών ήταν η 5η ταχύτερη στην Ευρωζώνη με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πλέον οι ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να καταγράψουν νέο ρεκόρ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Νέο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει τον Ιούνιο ο πληθωρισμός καθώς, καθώς σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή (1/7) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), τον Ιούνιο, με βάση το “καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών” – που χρησιμοποιεί η ίδια (εναρμονισμένος δείκτης) και είναι σχετικά διαφοροποιημένο από το αντίστοιχο της ΕΛΣΤΑΤ – έφτασε  στο 12%. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος βασίζεται σε μία κοινά συμφωνημένη ανά την ΕΕ στάθμιση που είναι αναγκαία για να υπάρχει συγκρισιμότητα.

 

Να σημειωθεί ότι τον Μάιο, με τα στοιχεία της Eurostat, είχε διαμορφωθεί στο 10,5% και στη συνέχεια η ΕΛΣΤΑΤ είχε δώσει αύξηση στο 11.3%  Στην ευρωζώνη καταγράφηκε επίσης άνοδος σε ετήσια βάση, φτάνοντας στο 8,6%, από 8,1% τον Μάιο. 

Σε σχέση με τους παράγοντες που οδήγησαν στο νέο σπιράλ ακρίβειας στην ευρωζώνη, η ενέργεια και πάλι ήταν η βασική αιτία για την “κούρσα”.
 

 

Συγκεκριμένα, στο 41,9% έφτασε η άνοδος τιμών στην ενέργεια τον Ιούνιο, από 39,1% τον Μάιο, από 37,5% τον Απρίλιο, 44,4% τον Μάρτιο και 32% τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 4,3% ήταν η άνοδος στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας, έναντι 4,2% τον Μάιο, 3,8% τον Απρίλιο, 3,4% τον Μάρτιο και 3,1% τον Φεβρουάριο. Η άνοδος στα μη τυποποιημένα τρόφιμα ήταν 11,1%, από 9% τον Μάιο, 9,2% τον Απρίλιο, 7,8% τον Μάρτιο και 6.2% τον Φεβρουάριο.

Στην Ελλάδα, μάλιστα, η άνοδος τιμών ήταν η 5η πιο ταχεία στην Ευρωζώνη. Πλέον τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις στις 8/7 από την ΕΛΣΤΑΤ του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα