ΕΒΕΠ: Υπόμνημα στην κυβέρνηση για ένα “διπλό πακέτο 6+6 διαδοχικών μέτρων” στη ΔΕΘ

ΕΒΕΠ: Υπόμνημα στην κυβέρνηση για ένα “διπλό πακέτο 6+6 διαδοχικών μέτρων” στη ΔΕΘ
Ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλης Κορκίδης ΕΒΕΠ

Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 6+6 προτάσεων που προτείνει ενόψει ΔΕΘ στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Υπόμνημα για ένα «διπλό πακέτο» με «6+6 διαδοχικά μέτρα», επί τη ευκαιρία της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, με επιστολές του στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ιωάννη Μασούτη.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΠ, εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, ορθώς και εγκαίρως προτείνονται, συζητούνται και εξετάζονται όλα τα εναλλακτικά σενάρια για το ύψος του «οικονομικού πακέτου», που δεν θα δημιουργεί προϋποθέσεις εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Οι επόμενες ημέρες, μετά και τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους φορείς της αγοράς, είναι κρίσιμες, αφού οριστικοποιείται το «ενεργειακό πακέτο» ανακούφισης των νοικοκυριών και στήριξης των επιχειρήσεων, που επιθυμούν να ακούσουν οι Έλληνες πολίτες στη φετινή ΔΕΘ.

Θετικά εκτιμάται από το επιμελητήριο η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, που ανέρχεται στα 1,92 δις ευρώ, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως, όπως σημειώνεται, απαιτείται συνέχεια των επιδοτήσεων στο ενεργειακό κόστος καθ´ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, κατά την εκτίμηση του επιμελητηρίου, είναι για πόσο θα αντέξει η ελληνική οικονομία να επιδοτεί με ίδια μέσα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, χωρίς τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και δράσεις της ΕΕ για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Οι προτάσεις του ΕΒΕΠ αναφορικά με τις άμεσες παροχές, που χρειάζεται να ανακοινωθούν στην ΔΕΘ, για να «ξεχειμωνιάσουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν τα παρακάτω 6 προσωρινά μέτρα:

 • 1. «Fuel Pass» για το τρίμηνο Οκτωβρίου -Δεκεμβρίου με ένα τρίτο κύκλο και τη χορήγηση νέου επιδόματος βενζίνης σε 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που να φθάνει τα 100 ευρώ το τρίμηνο.
 • 2. «Power pass» υπό προϋποθέσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές λογαριασμών ρεύματος που έχουν δημιουργηθεί το 2022 για την αποφυγή διακοπής παροχών, ανεξάρτητα από την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.
 • 3. Συνέχιση των επιδοτήσεων όσο διαρκούν οι υψηλές τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο, αφού οι υπολογισμοί για στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει με πολύ χαμηλότερη από τη τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου.
 • 4. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2022-2023 με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Το σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει βελτιωμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σε σχέση με τα ισχύοντα.
 • 5. Δεύτερη «επιταγή ακρίβειας» ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να δοθεί το φθινόπωρο με στόχο τη στήριξη αποκλειστικά των ευάλωτων νοικοκυριών, με δικαιούχους όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα τα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.
 • 6. Αύξηση του αριθμού δόσεων πάγιων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Σε συνέχεια των παραπάνω προσωρινών μέτρων, οι παροχές της κυβέρνησης για το επόμενο έτος θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δεσμεύσεις τετραετίας που εκκρεμούν και αφορούν στα εξής 6 μόνιμα μέτρα:

 • 1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με κόστος περίπου 470 εκατ. ευρώ.
 • 2. «Ξεπάγωμα» των συντάξεων για όλους, μετά από μία 12ετία, δίνοντας μία αύξηση 6,5% στους συνταξιούχους που θα είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού.
 • 3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα, δηλαδή η ονομαστική αύξηση αναμένεται να είναι 5,5%. Ήδη, όπως έχει γίνει γνωστό, τον Ιανουάριο θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της οριστικής αύξησης του κατώτατου μισθού
 • 4. Μείωση και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα και κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ, με κόστος 450 εκατ. ευρώ.
 • 5. Στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με έμφαση στη παροχή δυνατότητας στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη με άτοκα δάνεια, με επιδότηση φοιτητικής στέγης, αλλά και με παραχώρηση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, με τίμημα από το οποίο θα αφαιρούνται τα ενοίκια που έχουν καταβληθεί «rent to own».
 • 6. Μείωση του εταιρικού φόρου από το 22% στο 20% από το 2023 για τη φορολογική χρήση του 2022, καθώς και σταθεροποίηση της προκαταβολής νομικών προσώπων από το 80% στο 70%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα