Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο – Προβλέψεις για “φρένο” στα επιτόκια από το θέρος

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο – Προβλέψεις για “φρένο” στα επιτόκια από το θέρος
INTIME

Την πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2023 με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα σήμερα, Τρίτη.

Σήμερα εκτός απροόπτου θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα την πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2023 με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να “τρέξουν” την έκδοση, με στόχο να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη σημαντική μείωση των spreads και το ακόμα ήρεμο κλίμα στην αγορά, πριν τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένεται να ακολουθήσουν. Στόχος είναι η άντληση 2 δις. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να τονωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Βέβαια, αν και έπειτα από την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ασκήθηκαν πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,2% από κάτω του 4% που είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο το spread έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, έναντι 270 μ.β περίπου στα τέλη Οκτωβρίου. Κάτι που δημιουργεί “έδαφος” για κινήσεις συνδυαστικά με την έλευση “ζεστού χρήματος” από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον, με βάση και μπαράζ εκθέσεων διεθνών οίκων, οι οποίοι προβλέπουν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα φέτος, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι θετικό, με τον ΟΔΔΗΧ να προτιμά την εμπροσθοβαρή στρατηγική ενόψει και των εκλογών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στην αγορά.

Οι προβλέψεις

Στο μεταξύ με βάση το Bloomberg, η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό ενδεχομένως να περιοριστεί στα μέσα του 2023. Αυτό αναφέρουν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι αξιωματούχοι της θα αρχίσουν μειώνουν τα επιτόκια μετά τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση που εκφράστηκε στην έρευνα, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο του 2% στο 3,25% σε τρεις συνεδριάσεις. Το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει ότι η αγορά αναμένει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα (0,5%) στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου και στη συνέχεια μία ακόμα 25 μονάδων βάσης (0,25%) τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ακολούθως, ωστόσο, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών βλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2023. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, μία τέτοια εξέλιξη υποδηλώνει μια μεγάλη στροφή από τα όσα έχει εκφράσει έως τώρα η ΕΚΤ. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν στο επίπεδο του λεγόμενου τελικού επιτοκίου και κανένας δεν έχει αναφερθεί σε μειώσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι στην τελευταία έρευνα MLIV Pulse οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο φτάνοντας τελικά στο 3,5% ή και υψηλότερα (σύμφωνα με πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα