ExxonMobil: Ντοκουμέντο – Η στιγμή που το τρυπάνι βρίσκει το κοίτασμα “μαμούθ”

ExxonMobil: Ντοκουμέντο – Η στιγμή που το τρυπάνι βρίσκει το κοίτασμα “μαμούθ”

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στον "Γλαύκο", στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζει ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ποσότητα Φυσικού Αερίου που ανέρχεται σε 5-8 τρις. κυβικά πόδια (142-227 δις κυβικά μέτρα) εντόπισε η κοινοπραξία της κυπριακής κυβέρνησης, της ExxonMobil και της QatarPetroleum.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, που έκανε και τις σχετικές ανακοινώσεις, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Λακκοτρύπης δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας εντοπίζει το κοίτασμα:

Σχετική ανάρτηση έκανε και η QatarPetroleum:

Το τεράστιο κοίτασμα εντοπίστηκε στον στόχο “Γλαύκος-1” του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

“Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρέι. Δεν απέκλεισε μάλιστα και τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο τεμάχιο 10 όσο και σε άλλα στην ευρύτερη περιοχή. Η ExxonMobil άλλωστε έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συνέχιση ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπέργειου Ενέργειας, η γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα “Glaucus-1”, θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης. Για τα αποτελέσματα των ερευνών ενημερώθηκε προσωπικά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σημειώνεται πως το οικόπεδο ή “τεμάχιο” 10, αμφισβητείται από την τουρκική κυβέρνηση. Το france24 θυμίζει πως η κυβέρνηση Ερντογάν αξιώνει δικές της έρευνες στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η σημερινή ανακοίνωση έρχεται μετά τις προηγούμενες ανακαλύψεις κοιτασμάτων ανοιχτά της Αιγύπτου και του Ισραήλ, την ώρα που οι παραπάνω χώρες μαζί με την Κύπρο αποσκοπούν στο να εξάγουν αέριο στην Ευρώπη.

Θυμίζουμε πως η πρώτη έρευνα έγινε το 2011 από τη Noble Energy στο οικόπεδο 12, χωρίς όμως να προχωρήσει σε αξιοποίηση κοιτασμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα