Ευρωπαίος Αξιωματούχος: “Από την επόμενη εκταμίευση των ANFA θα εξεταστεί η χρήση τους για επενδύσεις”

default image

Τέλος στις προσδοκίες για την χρήση των 767 εκ ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που θα εκταμιευτούν προς την Ελλάδα πριν το τέλος του χρόνου, για επενδυτικές δαπάνες, βάζει υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος.

Σε ενημέρωση που έγινε πριν λίγη ώρα , απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρμόδια πηγή της Κομισιόν, τόνιζε ότι το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης των δόσεων από τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα θα εξεταστεί μέσα στο 2020. Και σίγουρα όχι για την δόση που θα εξεταστεί από το Eurogroup της Τετάρτης .

Τούτο παρά το γεγονός, όπως παραδέχθηκε, ότι η εκταμίευση των 767 ευρώ θα εγκριθεί κανονικά, καθώς η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, είναι θετική .

Ειδικότερα, τόνισε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι συμφωνημένοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παραμείνουν σεβαστοί από τη χώρα, ενώ αναμένει θετική απόφαση από το Eurogroup για τα διασυνδεδεμένα με το χρέος μέτρα, καθώς παρομοίως θετική ήταν και η συζήτηση στο Euro Working Group. Τόνισε δε ότι η εκταμίευση θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει για τυπικούς λόγους και από τα σχετικά εθνικά κοινοβούλια.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η αλλαγή χρήσης από κονδύλια για την μείωση του χρέους που θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί η Ελλάδα για επενδύσεις, απαιτεί πολλές τεχνικές συζητήσεις που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Eurogroup, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέμα, με την 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας να τίθεται στο επίκεντρο. Μαζί με την Κύπρο και Ισπανία θα αποτελέσουν επίσης κομμάτι των συζητήσεων για τις μεταπρογραμματικές εποπτείες.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτηση θα αφιερωθεί στο EDIS (εγγύηση καταθέσεων) και κατά τον κοινοτικό αξιωματούχο οι Υπουργοί θα προχωρήσουν τις προετοιμασίες, και θα αναζητηθεί πολιτική συμφωνία για έναρξη νέων πολιτικών συζητήσεων τόσο για το EDIS, όσο και για τους άλλους τρεις πυλώνες της τραπεζικής ένωσης. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι υπάρχουν δεδομένες προτάσεις, περιλαμβανομένων αυτών του Όλαφ Σόλτς, και δήλωσε αισιόδοξος, αλλά και συγκρατημένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα