Χαλαρώνουν τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου για μη απόδοση φόρου

Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την εκλογίκευση του καθεστώτος λήψης μέτρων διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου για να μην "εξοντώνονται" επιχειρηματίες και επιτηδευματίες

Εκλογίκευση του καθεστώτος λήψης μέτρων διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου και αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να μην οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αδυναμία εκτέλεσης των εργασιών τους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Έτσι, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να επέλθουν αλλαγές στον νόμο για τη λήψη μέτρων διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σήμερα κάθε φορά που η φορολογική αρχή διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις, από τις οποίες βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, προκύπτει ότι δεν έχει αποδοθεί συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από ΦΠΑ, ΦΚΕ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές, απαγορεύεται στις αρμόδιες δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες να παραλαμβάνουν δηλώσεις ή να χορηγούν βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά.

Στην περίπτωση αυτή αναστέλλεται έναντι του Δημοσίου το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογούμενου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50%.

Οι κυρώσεις επιβάλλονται και στους παραβάτες λήψης και χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων, έκδοσης εικονικών, πλαστών φορολογικών στοιχείων και νόθευσης τέτοιων στοιχείων, εφόσον η αξία των συναλλαγών που αναγράφονται σε αυτά, αθροιστικά λαμβανομένη κατά το χρόνο διαπίστωσης των παραβάσεων, υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές σε όλες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ώστε εν μέσω κρίσης να μην εξοντώνονται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για τυπικού λόγους και να μην εξαντλείται η αυστηρότητα του νομοθέτη σε περιπτώσεις ειδικά που το Δημόσιο οφείλει σε επιχειρήσεις πολύ μεγάλα ποσά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέο φορολογικό: Τι θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες

SHARE: