Εκτός φορολόγησης ανείσπρακτα ενοίκια και αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

Εκτός φορολόγησης ανείσπρακτα ενοίκια και αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

Όλα όσα προβλέπονται στην βελτιωτική τροπολογία που κατέθεσε η Νάντια Βαλαβάνη. Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Έκπτωση 2% για εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Αφορολόγητες και οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία

Βελτιωτική τροπολογία που αφορά διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, όπως τα ανείσπρακτα ενοίκια, τις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος κατέθεσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή.

Πρόκειται για μια τροπολογία, την οποία είχε προαναγγείλει από τις αρχές της εβδομάδας η Ν. Βαλαβάνη και η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές"», με στόχο τη συζήτηση και ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 12-05-2015.

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014 και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:

- Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.

- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ.

Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

- Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

- Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

- Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.

- Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

SHARE:

24Media Network