ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ο “μποναμάς” των εκκαθαριστικών του 2024

Διαβάζεται σε 5'
Τα Χανιά
Τα Χανιά ISTOCK

Περισσότεροι από 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ προκειμένου η πρώτη δόση να πληρωθεί έως και τα τέλη Απριλίου.

Με το “βλέμμα” στραμμένο στο taxisnet είναι 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ.

Ούτως ή άλλως τα “αποκαλυπτήρια” για τους έχοντες/ουσες ακίνητα, είναι θέμα λίγων ωρών, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος καθώς η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Συγκεκριμένα οι δόσεις για την αποπληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι συνολικά 11 από 10 μηνιαίες δόσεις που ήταν πέρυσι. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025. ΕΝΦΙΑ:

Με την κατανομή των υποχρεώσεων με αυτόν τον τρόπο και το “άπλωμα” μέσα στο έτος διασφαλίζεται μείωση του ύψους της κάθε δόσης με αποτέλεσμα να απαιτείται μικρότερο ποσό προκειμένου να γίνει αποπληρωμή του φόρου. Πάντως κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 10 ευρώ.

Μόλις, πάντως, αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και στην εφαρμογή “Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ” θα μπορούν να δουν το νέο εκκαθαριστικό τους.

Τα “χρήσιμα” σημεία

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης πληρώσει εφάπαξ τον φόρο ακινήτων δεν προβλέπεται καμία έκπτωση φόρου. Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εφόσον ο φορολογούμενος το επιθυμεί μπορεί να τον πληρώσει εφάπαξ στο τέλος της 1ης δόσης και να έχει έκπτωση φόρου 3%.

Πάντως, από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Εκπτώσεις

Υπενθυμίζεται επίσης ότι από φέτος αν τα ακίνητα είχαν ασφαλιστεί το 2023 έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά), τότε επωφελούνται εκπτώσεις έως 10%.

Ωστόσο χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το προνόμιο αυτό εφόσον δεν έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους και για τους τρεις κινδύνους από φυσικές καταστροφές, δηλαδή για πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα.

Με βάση όσα είπε σε δημόσια τοποθέτησή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, περίπου 500.000 κάτοχοι ακινήτων χάνουν φέτος την έκπτωση του 10% αν και έχουν ασφαλισμένη την περιουσία τους, καθώς τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συνάψει δεν καλύπτουν και τους τρείς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα) για φυσικές καταστροφές ή την ελάχιστη αξία (900 ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζει ο νόμος.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικά για φέτος η Ομοσπονδία έχει ζητήσει να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής: Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσοι έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημμύρας και: Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Πάντως όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως και 50% ή και απαλλαγή με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δηλαδή, όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και επίσης είναι σε χαμηλά επίπεδα η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, εξασφαλίζουν μείωση κατά 50% ή και 100% από τον ΕΝΦΙΑ.

Καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

Εάν το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος ή ο σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή εάν η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα τότε

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Ε9, έως τις 8 Μαρτίου, αλλά εάν έγιναν διορθώσεις και στα προηγούμενα έτη, τότε θα γίνει και επανυπολογισμός για τον φόρο κατοχής των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, ο οποίος θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη στο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Οι επιβαρύνσεις

Επίσης, οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ φέτος είναι όσοι στη διάρκεια του 2023 όσοι:

  • Απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά και επιβαρύνονται με τον φόρο κατοχής ακινήτων που αναλογεί.
  • Απέκτησαν επιπλέον ακίνητο.
  • Διόρθωσαν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης στο Ε9, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, που ήταν ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαρτίου και προέκυψε αύξηση της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, λόγω δήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών που νομιμοποιήθηκαν ή ευθυγράμμισαν τα δηλωθέντα στο Ε9 με τα στοιχεία που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο και τα οποία εμφανίζουν αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων.
  • Αυξήθηκαν τα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να χάνουν την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή κατά 100%.
  • Μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση και εκ του λόγου αυτού χάνουν τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα